GASTRO SPECIJAL NEDJELJOM

IZ KULINARSKOG LABORATORIJA ROVINJSKE STRUKOVNE ŠKOLE: Nonine krofne

| Autor: Sandra Živolić
Nonine krofne (Foto: Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno)

Nonine krofne (Foto: Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno)


Recepte su, pod vodstvom svojih stručnih učitelja i mentora Sandre Živolić, Tihomira Horvata, Franje Milotića i Silvie Cah, pripremili učenici Strukovne škole Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno. 

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 4 žumanjka
  • 30 g kvasca
  • 15 g maslaca
  • 10 ml ruma
  • 100 g šećera
  • 250 ml mlijeka
  • 15 g kiselog vrhnja
  • 1 naranča
  • 1 limun
  • 4 g sitne soli
  • Marmelada od marelice
  • Šećer za posipavanje
  • 1,5 l ulja

 

Priprema:

U mlako mlijeko razmrvimo kvasac, 1 žlicu šećera i žlicu brašna, pustimo kvas na toplom da se diže.

U preostalo brašno stavimo sol, otopljeni maslac, vrhnje, rum, ribanu koricu naranče i limuna, dodamo dignuti kvas te dobro umijesimo.

Tijesto pustimo da se diže pokriveno na toplom mjestu oko 1 sat.

Dignuto tijesto razvaljati i oblikovati krafne.

Oblikovane krafne pustimo pokrivene da se dižu oko 30 minuta.

Krafne peć u dubokom ulju na temperaturi od 160?C.

Pečene krafne punimo marmeladom od marelice i posipamo šećerom u prahu.

Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno ove godine je proslavila 70. godišnjicu strukovnog obrazovanja na hrvatskom jeziku.

Škola je krajem 50-ih godina obrazovala učenike za klesare, ribare, ličioce, zidare, limare... a danas u ovoj školi se učenici obrazuju za smjerove konobar, kuhar, slastičar, turističko-hotelijerski komercijalist, vodoinstalater, automehatroničar i elektromehaničar.

Svake nedjelje ekskluzivno za čitatelje Glasa Istre, mentori i učenici donose razne recepte, među kojima su i klasici kulinarstva i slastičarstva kao i novi originalni recepti.

Do sada su učenici sa svojim stručnim učiteljima i mentorima napravili više kulinarskih izdanja - to su "Tri kantuna u hiži srdeline" i "Jela s likovnih djela", a ovih dana izlazi i "Kako je dela nono, tako to dela unuk".

Više o školi možete naći na https://www.ssek.hr/

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter