Nonine krofne (Foto: Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno)
Recepte su, pod vodstvom svojih stručnih učitelja i mentora Sandre Živolić, Tihomira Horvata, Franje Milotića i Silvie Cah, pripremili učenici Strukovne škole Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno.
Sastojci:
Priprema:
U mlako mlijeko razmrvimo kvasac, 1 žlicu šećera i žlicu brašna, pustimo kvas na toplom da se diže.
U preostalo brašno stavimo sol, otopljeni maslac, vrhnje, rum, ribanu koricu naranče i limuna, dodamo dignuti kvas te dobro umijesimo.
Tijesto pustimo da se diže pokriveno na toplom mjestu oko 1 sat.
Dignuto tijesto razvaljati i oblikovati krafne.
Oblikovane krafne pustimo pokrivene da se dižu oko 30 minuta.
Krafne peć u dubokom ulju na temperaturi od 160?C.
Pečene krafne punimo marmeladom od marelice i posipamo šećerom u prahu.
Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno ove godine je proslavila 70. godišnjicu strukovnog obrazovanja na hrvatskom jeziku.
Škola je krajem 50-ih godina obrazovala učenike za klesare, ribare, ličioce, zidare, limare... a danas u ovoj školi se učenici obrazuju za smjerove konobar, kuhar, slastičar, turističko-hotelijerski komercijalist, vodoinstalater, automehatroničar i elektromehaničar.
Svake nedjelje ekskluzivno za čitatelje Glasa Istre, mentori i učenici donose razne recepte, među kojima su i klasici kulinarstva i slastičarstva kao i novi originalni recepti.
Do sada su učenici sa svojim stručnim učiteljima i mentorima napravili više kulinarskih izdanja - to su "Tri kantuna u hiži srdeline" i "Jela s likovnih djela", a ovih dana izlazi i "Kako je dela nono, tako to dela unuk".
Više o školi možete naći na https://www.ssek.hr/