GASTRO SPECIJAL NEDJELJOM

IZ KULINARSKOG LABORATORIJA ROVINJSKE STRUKOVNE ŠKOLE: Ledeni vjetar na naš način

| Autor: Silvija CAH
Ledeni vjetar (Foto: Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj)

Ledeni vjetar (Foto: Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj)


Sastojci:

Beze kora:

  • 9 bjelanjaka
  • 300 g šećera
  • 1 jušna žlica jabučnog octa

Krema:

  • 9 žumanjaka
  • 50 g šećera
  • 3 vanilin šećera
  • 50 g oštrog brašna
  • 7 g gustina
  • 300 ml mlijeka
  • 150 g maslaca
  • 500 ml slatkog vrhnja
  • 700 g jagoda

 

Priprema:

Beze kora:

Bjelanjke istući u čvrsti snijeg, pa potom dodati šećer i ocat. Miksati dok ne bude čvrsto.

Smjesu premazati preko nauljenog papira za pečenje u velikom limu od pećnice.

Peći u pećnici zagrijanoj na 150°C 1 sat (pečena kora lagano će požutjeti).

S ohlađene kore odstraniti papir za pečenje i prerezati ju na tri jednaka dijela

Krema:

Žumanjke, šećer i vanilin šećer miksati dok ne posvijetle. Potom postepeno dodati brašno, gustin i mlijeko.

Kuhati na pari oko 10-15 minuta.

U ohlađenu kremu dodati izrađeni maslac.

Jagode oprati i prerezati na ploške.

Slatko vrhnje umutiti u čvrsti šlag.

Na pladanj slagati prvo jednu koru, trećinu žute kreme, jagode i šlag. Potom druga kora, druga trećina žute kreme, jagode pa šlag. I na kraju treća kora, ostatak žute kreme, jagode i šlag.

Kolač dekoriramo jagodama i šlagom.

Ledeni vjetar dobro rashladiti. Najbolje preko noći ili bar 2-3 sata prije serviranja, jer će se tako puno lakše posluživati i rezati.

Dobar tek!

Recepte su, pod vodstvom svojih stručnih učitelja i mentora Sandre Živolić, Tihomira Horvata, Franje Milotića i Silvie Cah, pripremili učenici Strukovne škole Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno.

Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno ove godine je proslavila 70. godišnjicu strukovnog obrazovanja na hrvatskom jeziku.

Škola je krajem 50-ih godina obrazovala učenike za klesare, ribare, ličioce, zidare, limare... a danas u ovoj školi se učenici obrazuju za smjerove konobar, kuhar, slastičar, turističko-hotelijerski komercijalist, vodoinstalater, automehatroničar i elektromehaničar.

Svake nedjelje ekskluzivno za čitatelje Glasa Istre, mentori i učenici donose razne recepte, među kojima su i klasici kulinarstva i slastičarstva kao i novi originalni recepti.

Do sada su učenici sa svojim stručnim učiteljima i mentorima napravili više kulinarskih izdanja - to su "Tri kantuna u hiži srdeline" i "Jela s likovnih djela", a ovih dana izlazi i "Kako je dela nono, tako to dela unuk".

Više o školi možete naći na https://www.ssek.hr/

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter