Ledeni vjetar (Foto: Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj)
Sastojci:
Beze kora:
Krema:
Priprema:
Beze kora:
Bjelanjke istući u čvrsti snijeg, pa potom dodati šećer i ocat. Miksati dok ne bude čvrsto.
Smjesu premazati preko nauljenog papira za pečenje u velikom limu od pećnice.
Peći u pećnici zagrijanoj na 150°C 1 sat (pečena kora lagano će požutjeti).
S ohlađene kore odstraniti papir za pečenje i prerezati ju na tri jednaka dijela
Krema:
Žumanjke, šećer i vanilin šećer miksati dok ne posvijetle. Potom postepeno dodati brašno, gustin i mlijeko.
Kuhati na pari oko 10-15 minuta.
U ohlađenu kremu dodati izrađeni maslac.
Jagode oprati i prerezati na ploške.
Slatko vrhnje umutiti u čvrsti šlag.
Na pladanj slagati prvo jednu koru, trećinu žute kreme, jagode i šlag. Potom druga kora, druga trećina žute kreme, jagode pa šlag. I na kraju treća kora, ostatak žute kreme, jagode i šlag.
Kolač dekoriramo jagodama i šlagom.
Ledeni vjetar dobro rashladiti. Najbolje preko noći ili bar 2-3 sata prije serviranja, jer će se tako puno lakše posluživati i rezati.
Dobar tek!
Recepte su, pod vodstvom svojih stručnih učitelja i mentora Sandre Živolić, Tihomira Horvata, Franje Milotića i Silvie Cah, pripremili učenici Strukovne škole Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno.
Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno ove godine je proslavila 70. godišnjicu strukovnog obrazovanja na hrvatskom jeziku.
Škola je krajem 50-ih godina obrazovala učenike za klesare, ribare, ličioce, zidare, limare... a danas u ovoj školi se učenici obrazuju za smjerove konobar, kuhar, slastičar, turističko-hotelijerski komercijalist, vodoinstalater, automehatroničar i elektromehaničar.
Svake nedjelje ekskluzivno za čitatelje Glasa Istre, mentori i učenici donose razne recepte, među kojima su i klasici kulinarstva i slastičarstva kao i novi originalni recepti.
Do sada su učenici sa svojim stručnim učiteljima i mentorima napravili više kulinarskih izdanja - to su "Tri kantuna u hiži srdeline" i "Jela s likovnih djela", a ovih dana izlazi i "Kako je dela nono, tako to dela unuk".
Više o školi možete naći na https://www.ssek.hr/.