GASTRO SPECIJAL SUBOTOM

Škola kuhanja by The Outlaw Chef: Kaligulina kruška

| Autor: The Outlaw Chef


Gotovo svatko od vas pomislit će kada pročita ovaj naslov da je ovo jelo dobilo ime po Kaliguli rimskome caru.

Kaligula je bio Tiberijev pranećak. Tiberije je isto tako bio rimski car i vrlo uspješan vojskovođa koji je donio napredak i blagostanje Rimskome Carstvu, a građani su ga voljeli. Kaligula je veliki dio novaca carske riznice trošio na proslave i razne darove… Osjećao se i ponašao kao bog. Smatrao se da je reinkarnacija boga Jupitera. Stoga je naredio na sagrade njemu samom Kaliguli u čast sveti hram. Svojeg je konja pod imenom “Kasač” proglasio rimskim senatorom…

Međutim, prevarili biste se… Kaligula (Caligula) na latinskom znači “čizmica” … A budući da sam odlučio malenu slatku crvenu papriku koja me svojim oblikom podsjećala na nekakvu malu čizmicu iznutra premazati medom, cvijetom morske soli i usitnjenim ružmarinom pa ju napuniti kruškom, gaudom i gorgonzolom narezanom na sitne kockice - odlučio sam ovaj recept nazvati “Kaligulina kruška”.

Zaronite sa mnom u redosljed zbivanja i izrade ovog na prvu vrlo neobičnog, ali vrlo slasnog jela… Neka vaša cijenjena nepca uživaju poput hedonističkih rimskih careva u paleti ispreplitanja ovih mediteranskih okusa…

Kaligulina kruškaKaligulina kruška

Sastojci za jednu osobu:

  • Pola slatke svježe crvene paprike
  • Pola svježe smokve
  • 2 dag gorgonzole
  • 5 dag gaude
  • 7 dag svježe i zrele kruške
  • grančica ružmarina
  • 2 do 3 dag svježeg peršina
  • pola jušne žlice maslinovog ulja
  • pola čajne žličice meda
  • trećina čajne žličice cvijeta morske soli
  • trećina čajne žličice crnog friško mljevenog papra
  • jedan svježi listić bosiljka…

Priprema:

Oštrim kuhinjskim nožem razrežite papriku na pola i izvadite joj sjemenke.

Trećinu svježe zrele kruške izrežite na sitne kockice (manje od zrna graška).

Gaudu i gorgonzolu narežite na kockice jednake veličine kao i krušku pa sve zajedno izmiješajte u manjoj zdjelici.

Na kuhinjskoj dasci oštrim kuhinjskim nožem usitnite iglice s pola grančice ružmarina (cca jedna čajna žličica usitnjenog svježeg ružmarina). Dobiveni usitnjeni ružmarin izmiješajte s trećinom cvijeta morske soli.

Unutrašnju stranu razrezane paprike namažite medom, usitnjenim ružmarinom i cvijetom morske soli. Zatim plamenom kuhinjskog ili džepnog brenera tu unutrašnjost malo zapalite cca 5 sekundi da dobije mjestimice tamne tonove, ali ne previše (vidi fotografiju).

Unutrašnjost zapaljene paprike ispunite kockicama kruške, gorgonzole i gaude.

U kameni mužar ubacite pola svježe i zrele smokve, pola jušne žlice maslinovog ulja, prstohvat soli i dva prstohvata svježe mljevenog crnog papra, dodajte i prstohvat usitnjenog ružmarina. Sve ovo kamenim štapom mužara izgnječite dok ne dobijete kompaktnu kašicu.

Na kuhinjskoj dasci oštrim kuhinjskim nožem usitnite manji stručak peršina.

Položite napunjenu papriku na velik i ravan tanjur.
Onaj sir i krušku na kockice koji ste napunili u papriku, plamenom džepnog brenera površinski zapalite samo da sir omekša i zajedno s kruškom mjestimice dobije smećkaste tonove (cca 3 do 4 sekunde).

Zatim po jednoj polovici paprike i rastopljenog sira stavite žlicu umaka od smokve iz mužara. Pa sve gdje je umak od smokve pospite sitno nasjeckanim peršinom.

Dobar vam tek, dragi ljudi. Uživajte u slankasto-slatko-gorkastim okusima paprike, smokve i gorgonzole koji se isprepliću uz blagoslov eterike ružmarina, gorgonzole i peršina… To su gušti dostojni rimskih careva, nadnaravnih bića koja su nekad ljudi smatrali bogovima… A za samog i jedinog Boga ne znam, neka on to presudi…

The Outlaw Chef The Outlaw Chef

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef, profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...

Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter