(Foto: Unsplash)
Popularna Cezar salata vrlo je ukusna i jednostavna za pripremu, a istovremeno je i zasitan obrok.
Po originalnom receptu, priprema se od zelene salate i krutona, te se dodaju sastojci po želji - najčešće su to jaja, senf, češnjak, parmezan i crni papar.
Preljev se obično sastoji od maslinovog ulja te soka limuna ili limete.
Porijeklo Cezar salate je - iz Meksika. Naime, prema legendi, talijanski imigrant Caesar Cardini prvi put ju je pripremio u svom restoranu u Tijuani 1924. godine, kada pomiješao dostupne sastojke - i tako osmislio recept za jednu od najpoznatijih salata na svijetu. Druga priča pak donosi da su ovu salatu osmislili kuhari restorana Cezar. Kako god, ova salata je izuzetno ukusna i hranjiva, a preporuča se i onima koji žele dijetalnu prehranu - u tom slučaju nemojte dodavati krutone u salatu.
Sastojci za krutone:
Sastojci za salatu:
Priprema:
Rastopljeni maslac i maslinovo ulje pomiješajte u velikoj zdjeli, pa ubacite kruh narezan na kockice, sol, kajenski papar i crni papar pa sve dobro promiješajte.
Na pleh za pečenje rasporedite kruh u jednom sloju, i pecite u pećnici zagrijanoj na 220 stupnjeva 10-ak minuta dok kruh ne dobije zlatnu boju.
U tavi popržite file pilećih prsa (ako želite možete ih i pohati) pa izvadite na tanjur i pustite da se ohladi, pa nasjeckajte.
U veliku posudu za salatu stavite nasjeckan češnjak i nasjeckane slane inćune, pa dodajte sol, papar limunov sok, senf, žumanjak, maslinovo ulje i dobro promiješajte. Po želji možete dodati i Worcestershire umak.
Dodajte krutone i opranu i narezanu salatu i ribani parmezan, dobro promiješajte, pa dodajte nasjeckanu piletinu.
Ako želite možete dodati i cherry rajčice, luk ili druge sastojke po želji.
Dobar tek!