KUHAJTE S GLASOM ISTRE

Recept dana: Jednostavna i neodoljivo ukusna pita od tikvica i sira s gotovim korama

| Autor: Glas Istre
Pita od tikvica i sira (Snimila Tea Tidić)

Pita od tikvica i sira (Snimila Tea Tidić)


Ako vam se jede nešto lagano i ukusno, a ne želite suviše vremena provesti u kuhinji - danas vam donosimo idealan recept. Za pripremu će vam trebati 15-ak minuta, te za pečenje još oko pola sata.

Ovaj recept je odličan i ako želite sve spremiti i dan ranije - pitu složite u pleh, pa spremite u hladnjak, i kad je želite ispeći - samo je ubacite u pećnicu.

Sastojci:

  • 1 kg tikvica
  • sol
  • 500 g svježeg kravljeg sira
  • 200 g kiselog vrhnja
  • 2 jaja
  • 3 žlice suncokretovog ulja
  • ulje ili maslac za premazati pleh
  • 500 g gotovih tj. kupovnih kora za savijače
  • 2,5 dcl mineralne (može i obične) vode

Priprema:

Tikvice naribati u cjediljku pa dodati sol i promiješati. Ostaviti ih 10 - 15 minuta na sobnoj temperaturi, pa ih rukama gnječite da ispuste višak vode.

U većoj posudi pomiješajte tikvice, svježi kravlji sir, kiselo vrhnje, jaja i ulje, pa dobro promiješajte nadjev. Probajte pa dodajte još soli ako je potrebno.

Namastite pleh, pa na dno složite duple kore i dobro ih poprskajte vodom (običnom ili mineralnom). Namažite tanki sloj nadjeva, pa stavite drugu koru, poprskajte vodom, i krajeve kora savijte prema unutra. Postupak ponovite dok ne potrošite sve kore, a savijanjem svakog sloja kore, dobit ćete hrskavi rub pite.

Zadnju koru stavite duplu, i dobro namočite vodom.

Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva, oko 35 minuta. Slobodno jače zapecite gornju koru, uopće neće smetati i ako malo više potamni.

Kad je gotovo, izvadite iz pećnice i odmah okrenite pitu na dasku za rezanje, tako da vam gornja strana pite bude na dasci za rezanje.

Sačekajte 10-ak minuta prije rezanja i serviranja.

Dobar tek!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter