Kuhajte s Glasom Istre

Recept dana: Lazanje koje se tope u ustima

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Arhiva)

Ilustracija (Arhiva)


Sastojci:

1,3 kg miješanog mljevenog mesa

30 g luka, sitno nasjeckanog

2 češnja češnjaka, zgnječena

800 mlsjeckane rajčice (iz limenke)

190 g koncentrata rajčice (pasta od rajčice)

200 ml pasirane rajčice

120 ml vode

2 žlice šećera

1½ žličice suhog bosiljka

½ žličice sjemenki komorača

1 žličica talijanske mješavine začinskog bilja

1½ žličice soli, ili po ukusu

¼ žličice mljevenog crnog papra

4 žlice nasjeckanog svježeg peršina

12kora za lazanje (obične ili od špinata)

500 g ricotta sira

1 jaje

500 g mozzarella sira, narezanog na kriške

70 g naribanog parmezana

Priprema:

U posudi od lijevanog željeza dinstajte meso, luk i češnjak na umjerenoj vatri dok ne porumene. Umiješajte zgnječenu rajčicu, pastu od rajčice, pire od rajčice i vodu. Začinite šećerom, začinima te dodajte 2 žlice peršina. Kuhajte, poklopljeno, oko 90 minuta, povremeno miješajući.

Prokuhajte veliki lonac malo posoljene vode. Kore za lazanje kuhajte 8 do 10 minuta u kipućoj vodi. Tijesto ocijedite i isperite hladnom vodom. U zdjeli kombinirajte ricottu s jajetom, preostalim peršinom i 1/2 žličice soli.

Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva C.

Za slaganje na dno posude za pečenje veličine 23x33 cm rasporedite 360 g umaka od mesa. Preko umaka od mesa po dužini rasporedite kore za lazanje. Premažite polovicom smjese ricotta sira. Poslažite trećinu kriški sira mozzarella. Premažite s 360 g mesnog umaka preko mozzarelle i pospite 20 g parmezana. Ponovite slojeve, a na vrh stavite preostalu mozzarellu i parmezan. Prekrijte folijom (foliju možete premazati uljem kako biste spriječili lijepljenje).

Pecite u zagrijanoj pećnici 25 minuta. Uklonite foliju i pecite dodatnih 25 minuta. Prije posluživanja ohladite 15 minuta.

Izvor: Indeks Recepti

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter