DOČEK U PODNE

Dočekajte novu 2022. godinu u neodoljivom Gorskom kotaru

| Autor: Glas Istre
(Foto: Turistička zajednica Gorskog kotara)

(Foto: Turistička zajednica Gorskog kotara)


Apsolutno se najduže slavi i dočekuje 2022. godina u neodoljivom Gorskom kotaru, a posjetitelje očekuje niz atraktivnih događanja koja se održavaju uz poštivanje epidemioloških mjera.

U Općini Fužine 31. prosinca održava se tradicionalna manifestacija Ispraćaja Stare godine u podne koja se organizira više od dvadeset godina. Ovogodišnje slavlje bogatog programa bit će održano na više lokacija i uz čarobno jezero Bajer, a sudionike će u podne oduševiti vatromet i baklje. Za glazbeni ugođaj pobrinut će se poznati riječki tamburaški sastav Merak i DJ Nikola, uz voditelju palicu Dražena Turine Šajete. Posjetitelji će imati priliku uživati u nastupu Kesten i Papaja cirkus showa te Prometeus fire showu. Opatijski kukali okupat će se u jezeru Bajer neposredno prije samog ispraćaja u podne uz oduševljenje i bodrenje publike, a manifestacija će kulminirati Dječjim dočekom.

(Foto: Turistička zajednica Gorskog kotara)

U Delnicama će 31. prosinca sudionici uživati u Dječjem dočeku Nove godine u podne gdje najmlađe posjetitelje u Selu Bake Mraz čeka grupa Top of the Pops i DJ. Za gastro ponudu pobrinut će se domaći ugostitelji, a posjet ovom dočeku možete obogatiti vožnjom u vlakiću "Krampus", druženjem sa Bakom Mraz, klizanjem i posjetom mini ZOO vrtu sa jelenima lopatarima. Žabarski ispraćaj stare godine u organizaciji Općina Lokve održat će se ispred doma kulture s početkom u 13 h, a sudionike će zabavljati Grupa Homer uz pregršt slasnih blagdanskih delicija.

 

U Ravnoj Gori 1. siječnja 2022. godine točno u podne posjetitelje očekuje Novogodišnji koktel i to na središnjem trgu. Uz glazbu, domaću zakusku i kuhano vino posjetitelji će nazdraviti Novoj godini, a s prigodnog sajma domaćih proizvoda i suvenira moći će djelić ugođaja iz neodoljivog Gorskog kotara ponijeti sa sobom.

 

Dočekajte Novu uz vrhunske specijalitete i priključite se inicijativi Gastroventure à la Gorski kotar, posjetite goranske ugostitelje koji vam pripremaju sezonske namirnice i blagdanska iznenađenja, a mi vam donosimo nekoliko tradicionalnih receptura. Svi se novogodišnji programi održavaju uz pridržavanje epidemioloških mjera, a detalje potražite na Facebook stranicama Turističke zajednice Gorskog kotara.

(Foto: Turistička zajednica Gorskog kotara) 

#Gastroventure à la Gorski kotar recept

 

Meso s kiselom repom

Recept potpisuje: pansion Lovački

Sastojci za 4 osobe:

  • 1 kg svinjske vratine u komadu
  • 1 kg kisele repe
  • 1 žlica svinjske masti
  • 1 glavica luka
  • 1 žličica slatke mljevene paprike
  • 2 lista lovora
  • 1 ljuti feferon
  • 1 žlica soli
  • crni papar u zrnu

 

Prilog:

  • 1 kg krumpira
  • 50 g maslaca
  • 1 žličica soli
  • 50 ml mlijeka

 

Priprema:

U dublji lonac stavite kiselu repu, a na nju položite opranu i očišćenu vratinu. Podlijte s vodom, ali tek toliko da svi sastojci budu prekriveni. Dodajte feferon, lovorov list, malo papra u zrnu, 1 žličicu soli, poklopite i stavite na vatru. Kada zakuha, vatru smanjite na srednju jačinu i kuhajte oko 1 sat.

 

U tavici na dobro zagrijanoj svinjskoj masti popecite sitno narezani luk do lijepe zlatnožute boje. Dodajte crvenu mljevenu papriku, promiješajte i umiješajte u lonac s repom. Dodajte suho začinsko bilje, promiješajte i kuhajte još 15 -20 minuta ili dok meso ne omekša. U   vodu stavite kuhati oguljeni krumpir narezan na veće kocke, dodajte sol i kuhajte oko 20 minuta, dok krumpir ne omekša. Procijedite krumpir i napravite pire uz dodatak maslaca i mlijeka. Uslast!

Pripremu ovog recepta možete pogledati na: https://youtu.be/tDTkjJ60N9E

 

 

Domaća čokolada

Recept potpisuje: Blažica Sveticki, predsjednica udruge Plodovi gorja Gorskog kotara iz njezine kuharice: Kuharica iz bakine škrinjice

 

Sastojci

 

Priprema

Pripremiti veliki lim i sasvim lagano ga nauljiti. Šećer i vodu kuhati dok se šećer ne otopi i smjesa bude vrela. Maknuti s vatre i odmah dodati prethodno pomiješano mlijeko u prahu i kakao. Brzo mijesiti jer se smjesa naglo stegne. U smjesu dodati maslac, opet dobro promiješati da se maslac otopi i dodati dodatke po želji. Smjesu uliti u pripremljeni lim, poravnati navlaženim nožem ili špahtlom i ostaviti da se stegne.

 

Posluživanje

Narezati na kockice ili izrezati kalupima u željeni oblik.

 

 

Pečeni i kuhani

Recept potpisuje: Blažica Sveticki, predsjednica udruge Plodovi gorja Gorskog kotara iz njezine kuharice: Kuharica iz bakine škrinjice

 

Sastojci

tijesto

  • 600 g brašna
  • 200 g masti
  • 2 dl mlijeka
  • 20 g kvasca
  • 1 vrećica vanilin šećer
  • limunova korica
  • malo ruma
  • šećer za posipanje (krupniji)

Priprema

Staviti kvasac s malo mlijeka, šećera i brašna da se zapjeni.

Zamijesiti tijesto od svih sastojaka.

Ne treba čekati da se tijesto digne već odmah razvaljati na debljinu oko 5 mm i modlicama izrezati oblike s rupama u sredini. Peći na 200°C oko 20 min. Još tople nanizati na konac i potopiti u vruću vodu. Odmah ih uvaljati u krupniji kristal šećer.

 

 

Starinski prutići od oraha

Recept potpisuje: Blažica Sveticki, predsjednica udruge Plodovi gorja Gorskog kotara iz njezine kuharice: Kuharica iz bakine škrinjice

Sastojci

tijesto

  • 250 g maslaca
  • 500 g glatkog brašna
  • 2 žumanjaka
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • 2 jušne žlice šećera
  • 250 g mljevenih oraha
  • 250 g šećera u prahu
  • 1 naribana limunova korica

premaz

  • 2 bjelanjka
  • 6 velikih žlica šećera u prahu
  • 1/2 limuna (sok)

Priprema

Od svih sastojaka umijesiti tijesto kao za pitu.

Ako se tijesto lomi ili je presuho, dodati žlicu - dvije vrhnja ili jogurta. Razvaljati tijesto na dasci u pravilan četvrtasti oblik debljine 1 cm. Za premaz umutiti čvrsti snijeg od bjelanjaka, dodati šećer i sok od limuna te ponovno lupati dok masa na postane sjajna i jako gusta. Premazati premaz preko tijesta (ili nanjeti štrcaljkom), izrezati na prutiće, složiti ih u namazani lim za pečenje. Sušiti prutiće u pećnici na 100 °C, tako da ostanu vrlo svijetli, a ipak porastu i osuše se. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter