VERUDA JE GRAD U GRADU

NA KAVI KOD RAME: Pet desetljeća caffe bara Veruda, obiteljskog kafića u kojem je osnovana navijačka skupina Demoni

| Autor: Bojan ŽIŽOVIĆ


Cijene su smiješno niske za Pulu. No, na Verudi je to nekakva praksa kod ugostitelja. Ne žive od turista, nego od domaćih gostiju. Kava je pet kuna. Rametula mi odgovara da cijene nije mijenjao punih 18 godina. Kako opstaje? "Radi se, moraš biti stalno tu da bi opstao. Možemo imati tako niske cijene jer radimo isključivo mi, obitelj. Ali nemamo slobodnog dana, nema tu nedjelje, svaki dan smo otvoreni

Pjevači, političari, književnici, Verudeži, Puležani, svi su oni dolazili i dolaze u kultni caffe bar Veruda. Neki već desetljećima. Generacija i generacija je ovuda prošlo, puno parova se upoznalo, neki se i vjenčali.

(Milivoj MIJOŠEK)

Nije to šminkerski kafić na kakve je suvremeno nepce naviklo, već sve odiše nekim vremenima kad smo na takva mjesta odlazili prije svega da bismo se družili, razmijenili pokoju riječ uz kavu ili piće. Ne možeš ništa manje ni očekivati od mjesta koje je otvoreno neprekidno već punih pet desetljeća.

Prvo slastičarnica potom kafić

U nekadašnjem je prolazu kroz petokatnu stambenu zgradu 1970. godine Idriz Ramadani prvo je otvorio slastičarnicu, a zatim, prilagođavajući se potrebama tržišta, sredinom '80-ih promijenio djelatnost i prostor prenamijenio u kafić.

Terasa za ljetna uživanja u dubokom hladu (Milivoj MIJOŠEK)

Oduvijek je tu bila prekrasna terasa, ljeti u dubokom hladu koji stvara i krošnja oraha. Idriz ga je posadio kad je otvarao slastičarnicu, kao i neka druga stabla, ali i živicu da bi spriječio parkiranje automobila na zelenoj površini. Da, i nekada su Puljani voljeli automobilima dolaziti do samih vrata butiga.

Idriza je kasnije zamijenio njegov sin Rametula koji i danas vodi caffe bar. Puno je bilo odgovornosti na njegovim plećima, valjalo je opravdati ime, kultni status koji je izgradio njegov otac. A sada valja naći i nasljednika, jer Rametula polako razmišlja o povlačenju. Još koju godinu i doći će vrijeme za mirovinu. Nažalost, zasad ne zna tko će preuzeti posao. Sin Zedi, poznati nogometaš, nije previše zainteresiran, on će možda u trenerske vode. Kćer je otišla u Karlovac, gdje se udala. Ali Rametula pozitivno razmišlja, kaže da će posao sigurno ići dalje. Samo obitelj tu radi. Trenutno Rametulina supruga Šerije, sin i snaha Jehona. Zato je i takva prisna atmosfera. Osjećaš se kao kod kuće.

Osnovali Demone, ali ne i Zermane

Ne mogu a da s Rametulom ne započnem razgovor o nogometu. Strastveni je navijač, jedan od prvih pulskih Demona, koji su osnovani upravo u ovom kafiću na Verudi. Tu su se okupljali navijači nekadašnjeg nogometnog kluba Istra.

Supružnici Rametula i Šerije (Milivoj MIJOŠEK)

- Odavde je sve počelo, u ovom kafiću smo navijačkoj skupini dali ime Demoni. Jedni od osnivača smo bili Pile, Branko, pokojni Mujo i ja, govori Rametula. Sjećam se da mi je u jednom razgovoru pokojni Mujo ispričao da se navijačka skupina trebala zvati Zermani, ali da su odustali od tog naziva. To mi sada potvrđuje i Rametula. "To nam je bilo previše domaće, a mi smo bili odasvuda. Nije nam bilo bitno tko je odakle", objašnjava.

(Milivoj MIJOŠEK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter