10. SUSRET BOŠNJAKA JUGOISTOČNE EUROPE

FOTO / Pravo bogatstvo šarenila narodnih nošnji i zastava na jednom mjestu

| Autor: Doria Mohorović
(Snimio Duško Marušić Čiči)

(Snimio Duško Marušić Čiči)


U veselju, pjesmi i folkloru protekao je jubilarni 10. susret Bošnjaka jugoistočne Europe, održan preksinoć u Domu hrvatskih branitelja u Puli. Prije no što je svečanost održana, potpisan je Memorandum o suradnji s Uredom za dijasporu Vlade Kantona Sarajevo. Emir Ibrahimagić, šef spomenutog ureda, izrazio je zadovoljstvo potpisanim dokumentomuz uvjerenje da će suradnja biti dugoročna i uspješna.

Bosna - zemlja mostova

Brojne uzvanike koji su ugodnu večer s prijateljima i obitelji proveli u sali Doma hrvatskih branitelja, dočekali su domaćini i uvaženi gosti - predsjednica Bošnjačke nacionalne zajednice Pule i Istarske županije Almira Raimović, šef Ureda za dijasporu Vlade kantona Sarajevo Emir Ibrahimagić, koordinatorica za dijasporu iz Sarajeva Edita Turković, predstavnici KUD-a Šarski behar iz Prizrena Edis Mustafi, Naim Demiri i Imrana Balje, direktor bošnjačkog kulturnog centra Prizren Nuhija Tairovski te književnik Mustafa Balje, član odbora KUD-a Erdoan Bajrami.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

U sklopu bogatog kulturno-zabavnog programa pred brojnim su uzvanicima nastupali gostujući bošnjački KUD-ovi iz Prizrena i Ljubljane - KUD Šarski behar iz Prizrena i Sevdah ženski zbor Rosa iz Ljubljane. Svojim emotivnim izvedbama, ali i ritmom koji je pozivao na ples, večer su obogatili Fadil Gračić i Šaćir Ahmeti, KUD Bosna Istarske županije te dramsko-literalna sekcija Bosanski behar iz Pule. Bilo je to pravo bogatstvo šarenila narodnih nošnji i zastava.

Minutom šutnje na samom početku susreta odali su počast nedavnim žrtvama u poplavama u Bosni i Hercegovini. Događaj je, potom, pred brojnim generacijama Bošnjaka otvorio pulski gradonačelnik Filip Zoričić koji im je čestitao na obilježavanju značajnog i jubilarnog 10. susreta.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

- Bosna mi je draga jer je Ivo Andrić pisao u romanu ‘Na drini ćuprija’ da je Bosna zemlja mostova. A mostovi spajaju. Mostovi ne razdvajaju. Oni koji ruše mostove ne šalju dobre poruke. Na nama je da gradimo mostove. Na svima nama je da gradimo mostove prijateljstva, mostove ljubavi, da se poštujemo, jer uzalud bilo kakva orijentacija, ako ne poznaješ čovjeka u drugom, poručio je Zoričić zaželjevši okupljenima još mnogo takvih susreta.

Ponosni Bošnjaci

- Ovim susretom potvrđujemo svoj ponos što smo Bošnjaci koji žive u multikulturalnom gradu Puli i drago nam je da će i naši gosti osjetiti bar dio naše emocije. U Puli, kao i u cijeloj Istarskoj županiji, živi mnogo različitih manjina, i u tome je možda tajna i čar ovog kraja u kojem ljudi još uvijek imaju vremena za obitelj, prijatelje i u kojem se osjećaju kao kod kuće.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Željeli bismo u ova dva dana našim gostima i prijateljima pokazati primjer multikulturalnosti u Istri i doznati više o multikulturalnosti u ostalim državama regije. Uložili smo veliki napor u Saboru da dobijemo svog zastupnika, što nije bilo nimalo lako. Cilj je ostvaren, velikim dijelom zahvaljujući jedinstvu Bošnjaka u Istri. Tako da danas, osim predstavnika, Bošnjaci u Saboru imaju i zastupnika. Radeći dalje na tom putu, danas smo potpisali memorandum o suradnji s Uredom za dijasporu Vlade Kantona Sarajevo, čijeg šefa Emira Ibrahimagića posebno pozdravljam, kazala je predsjednica ove zajednice Almira Raimović.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Muhamed Muratagić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Istarske županije, istaknuo je da je pravo zadovoljstvo »vidjeti čuvare bošnjačkog identiteta kako pjevaju, plešu i igraju«.

- Čuvamo nacionalni, vjerski, kulturni, jezični identitet, ali moramo čuvati, njegovati, poštivati identitet sredine u kojoj živimo, radimo i djelujemo. Bez toga ne možemo govoriti o toleranciji, istaknuo je Muratagić i dodao da je život različitosti veliko bogatstvo kojim Istarska županija raspolaže.

Spona suradnje

Dodao je i da Bošnjaci moraju biti spona suradnje između »Domovine Bosne i Hercegovine i Lijepe naše Republike Hrvatske«.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Na važnost očuvanja nacionalnog identiteta, kulture i baštine bošnjačke nacionalne zajednice ukazao je i imam Islamske zajednice Pula Omer ef. Omanović, a da se u multikulturalnoj Istri poštuju različitosti, naglasila je i Tea Batel, pročelnica Odjela za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine Istarske županije, koja je u svom obraćanju, u ime istarskog župana i Istarske županije, prisutnima zaželjela toplu dobrodošlicu te čestitala organizacijskom odboru na događaju koji, navela je, »upotpunjuje kulturnu scenu Istarske županije«.

Obilježavanje koje je započelo u petak, nastavljeno je sinoć u Buzetu uz »Dane bošnjačke kulture Buzet 2024«.

Program 10. susreta Bošnjaka jugoistočne Europe organizirala je Bošnjačka nacionalna zajednica Pule i Istarske županije, a održava se uz potporu Grada Pule, Istarske županije i Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter