škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu

FOTO / Pogledajte kreativne radove pulskih srednjoškolaca na temu kravate. Jednu zavezali i oko biste Matka Laginje

| Autor: Glas Istre
(Foto: ŠTUT)

(Foto: ŠTUT)


Danas je kravata dio svake svečane prilike pa tako i okupljanja oko biste Matka Laginje, kojeg su održali učenici Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu u pratnji volonterke programa "Kulturweit" Ministarstva vanjskih poslova SR Njemačke Karle Freytag i knjižničarke Željke Kondić Dabo, u suradnji s Dinom Bedrinom i Academijom Cravaticom.

Sudionici umjetničke radionice Literarna kavana pri školskoj knjižnici, Nadija Brezak, Nika Petković, Nika Rumora i Mauro Salvi, kravatu su doživjeli kao prepoznatljiv hrvatski suvenir i vrelo inspiracije.

(Foto: ŠTUT)(Foto: ŠTUT)

(Foto: ŠTUT)(Foto: ŠTUT)

Svojim su likovnim i fotografskim radovima prikazali kulturne vrijednosti kravate kao povijesnog ukrasa, ali i simbola zajedništva i važnih životnih trenutaka.

(Foto: ŠTUT)(Foto: ŠTUT)

(Foto: ŠTUT)(Foto: ŠTUT)

(Foto: ŠTUT)(Foto: ŠTUT)

(Foto: ŠTUT)(Foto: ŠTUT)

Osvrnuli su se i na posebnu povezanost Pule i kravate; 2003. postavljena je spektakularna instalacija "Kravata oko Arene" kojom se i danas promiče kravata kao dio hrvatske i svjetske kulturne baštine. Stoga, iako ju je katkad teško zavezati, kravata povezuje prošlost i budućnost, povezuje bogatstvo nasljeđa koje je odraz različitih razdoblja, ljudi i prostora.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter