Veliko priznanje

Puljanka Debora Radolović jedna je od najboljih učitelja Hrvatske

| Autor: Zoran Oljača
(Snimila Ivana Vareško)

(Snimila Ivana Vareško)


U povodu Svjetskog dana učitelja, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih već tradicionalno nagrađuje najbolje odgojno-obrazovne djelatnike. Povjerenstvo za nagrađivanje odabralo je 513 najuspješnijih u školskoj godini 2023./2024. koji su nagrađeni novčanim iznosom od 1.327 eura.

Svečanost dodjele održana je u Kongresnoj dvorani na Zagrebačkom velesajmu. Tom prigodom nagrađenima se obratio ministar znanosti, obrazovanja i mladih prof. dr. sc. Radovan Fuchs. Među nagrađenima je i Puljanka Debora Radolović, ravnateljica Srednje talijanske škole Dante Alighieri Pula i predsjednica Skupštine Zajednice Talijana Pula.

Projekti

- Nagrada je rezultat truda i rada kojim dokazujem da sam u ovoj školskoj godini dala sve od sebe. Sa suradnicima stalno osmišljavamo i pokušavamo realizirati razne projekte. Na primjer, pristali smo biti partneri društvu Dante Alighieri iz Pule. Za naše učenike znamo organizirati stručne ekskurzije na brojne ICT konferencije, a tu su posjeti brojnim kulturnim i i prirodnim znamenitostima diljem Istre.

Zatim, pristupili smo projektu Digitalna pismenost, mreži za razvoj digitalne pismenosti u što su uključeni neki naši profesori, a surađujemo i s Visokim institutom »Marconi« iz Piacenze. Moram spomenuti i suradnju s jednim norveškim partnerom koji radi na usavršavanju robotike i programiranja. Naša škola sudjeluje u projektu u kojem sam bila Job shadowingu, pa Erasmus Plus namijenjen ravnateljima škola zbog kojeg sam posjetila talijanski grad Pomezi. Zatim, neki dan u Veneciji potpisala sam sporazum o bratimljenju moje škole sa školama Engim Veneto iz Regije Veneto, navela je Radolović.

(Snimio Zoran Oljača)(Snimio Zoran Oljača)

Istaknula je pritom i da već deset godina u školi provodi zavičajnu nastavu za srednje škole.

- U Torinu sam, na tamošnjem sajmu knjiga, održala govor o radu školske knjižnice, a to je ustvari bila tema moje doktorske disertacije. U njemu objašnjavam kako funkcioniraju školske knjižnice u Italiji. Sa svojim školskim kolegama za naše smo učenike organizirali posjete izložbama u Milanu, Bologni i Raveni, a tu bih dodala i rad na projektu EduLearn24, odnosno svjetskoj konferenciji u Palma de Mallorci koja je vezana za školski management, rekla je nadalje Radolović.

Svoj doprinos dala je i radu udruge Hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja, jer je predsjednica Istarskog ogranka u kojem je od prvog dana kao ravnateljica škole, odnosno od prvog rujna 2006. godine.

Ljudska prava

- Isto tako želim istaknuti da surađujemo s Uredom za ljudska prava i prava nacionalnih manjina pri Vladi Republike Hrvatske. Naime, ušla sam u jednu radnu skupinu za izradu nacrta akcijskog plana zaštite i promicanja ljudskih prava za godinu 2024. i 2025. te izradu nacrta akcijskog plana za suzbijanja diskriminacije, rekla nam je ravnateljica pulske srednje škole Dante Alighieri te nam u nastavku govori o svom dugogodišnjem radu.

Iza sebe već ima 31 godinu radnog staža.

Kvaliteta rada

-Počela sam raditi 1993. u ovoj školi koja je tada imala sjedište u zgradi Pedagoške akademije u Puli. Osim toga, kroz radni vijek bila sam zaposlena u dvije škole, u talijanskoj Osnovnoj školi ‘Galileo Galilei’ u Umagu kao profesor povijesti te zatim tri godine Talijanskoj srednjoj školi ‘Leonardo da Vinci’ u Bujama. Na kraju, 2001. godine zaposlila sam se u novoj, tek izgrađenoj pulskoj školi ‘Dante Alighieri’. Završila sam povijest u Trstu, ali sam nastavila školovanje i dospjela sam do zvanja doktora znanosti informacijske komunikacijske znanosti pri Odjelu za informacijske komunikacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

(Snimio Zoran Oljača)(Snimio Zoran Oljača)

Vjerujem svom pozivu, to je poziv, a ne posao. Taj svoj poziva radim sa srcem jer radim ono što volim. Volim organizirati, volim projekte, volim upoznavati nove ljude. Volim kada profesori moje škole putuju jer onda imaju mogućnost proširiti svoje vidike. Na nagradi se, zbog svega navedeno, zahvaljujem svojim kolegicama i kolegama. Sa svojim savjetima, mogu reći, da mi je prije više od 24 godine pomogla bivša ravnateljica Claudia Milotti, istaknula je Radolović.

Odličnu suradnju ima, kaže, i s osnivačem škole, Istarskom županijom, te zamjenicom župana Jessicom Aquavita koja prati rad Zajednice Talijana u Puli, kao i s Tamarom Brussich, predjsednicom pulske Zajednice Talijana.

Govoreći o stanju školstva u našoj državi, istaknula je da je naše temeljno obrazovanje izvrsno, u smislu ponuđenih mogućnosti.

- Naši učenici po završetku srednjoškolskog obrazovanja imaju jednu dodatnu opciju, a to je otići na studij bilo kojeg sveučilišta u Italiji. Naša škola ima još jednu dodanu vrijednost, a to je što se u uče engleski, njemački, francuski i španjolski jezik. Jer, kao što se kaže, što više jezika znaš, to bolje prolaziš u životu i na poslu. Kada me pitate, mogu reći da sam zadovoljna postignutim. Za napredovati i ići dalje u našem društvu stalno morate biti u tijeku, moramo biti spremni na sve izazove koji se pred vama pojavljuju.

Tako je bilo i za vrijeme pandemije jer u takvim situacijama, kao odgovorna osoba, moraš ponekad biti hladna, racionalna i moraš imati veliku dozu empatije. Svojim učenicima uvijek volim reći kako moraju vjerovati u sebe, vjerovati u svoje mogućnosti, pokušati uvijek nešto više, isprobati nešto bolje. To je posao nas učitelja - probati! Najdraže mi je kada odu nakon školovanja, ali se i vrate za koju godinu da bi nas došli pozdraviti i pritom ispričati svoj život. To mi je velika utjeha i znak da ono što radim ima neku vrijednost koju je, evo, sada netko i prepoznao, rekla nam je na kraju rođena Puljanka Debora Radolović.


Podijeli: Facebook Twiter