predsjednik mo-a

Boris Ivančić: Najveći problem Vidikovca je prostor bivšeg diskonta u kojem se stvorilo leglo narkomana

| Autor: Zoran Oljača
(Snimio Zoran Oljača)

(Snimio Zoran Oljača)


Mjesni odbor Vidikovac obuhvaća područja gradskih četvrti Monte-Rizzi i Drenovica. Nalazi se na površini od 1.098.976 četvornih metara, tu živi 5.883 stanovnika, a sjedište Mjesnog odbora je na adresi Voltićeva 1 u Puli. O stanju najvišeg pulskog kvarta u Puli, problemima s kojima u Mjesni odbor dolaze stanovnici i dugogodišnjem najvećem problemu razgovarali smo s predsjednikom Mjesnog odbora Vidikovac Borisom Ivančićem, koji sudjeluje u vijeću više godina i brine o potrebama svojih susjeda.

(Snimio Zoran Oljača)(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)(Arhiva Glasa Istre)

Nema rješenja na vidiku

- Naš najveći i najdugotrajniji problem je oronuli bivši diskont Merkanta koji se nalazi u samom centru Vidikovca. Opetovano smo gradskoj upravi slali dopise. To ćemo napraviti i ove, ali od Grada smo svaki put dobivali odgovor da se on nalazi u privatnom vlasništvu i da su zbog toga njima vezane ruke. Čak smo kontaktirali i Herculaneu koja nam je izrazila spremnost pomoći da se nagomilano smeće u tom prostoru odveze.

Ovog su ljeta u tom prostoru bila dva požara. Unutra borave narkomani, a da bi stvar bila gora u taj prostor ulaze i djeca. Tko će odgovarati ako se, ne daj bože, netko nabode na odbačenu narkomansku špricu ili se teško ozlijedi. Lako je moguće da se uruši krov ili zid, i ne mogu samo reći da je to sada ruglo i smetlište, već netko može tu i stradati. U pitanju je sigurnost. Dakle, želim reći da se ovdje ne radi o nečijoj potrebi, već o sigurnosti stanovnika koji tu žive.

Ono što Mjesni odbor zna jest da se pitanje vlasništva godinama rješava na sudu, i dok se to ne riješi, mi na Vidikovcu imamo tempiranu bombu odnosno sigurnosnu prijetnju i jedino što možemo jest moliti se da se tamo ne dogodi neka tragedija. Da podsjetim, na početku, u prošlosti se u toj bivšoj prenamijenjenoj austro-ugarskoj vodospremi odvijao cijeli život stanovnika Vidikovca. Unutra su bile klupice, radio se roštilj, postojale su mesnica i butiga, boćališta. Ljudi su u njemu živjeli, a danas svima nama predstavlja sigurnosnu prijetnju i nitko nam ne nudi nekakvo rješenje, rekao je Boris Ivančić.

Multifunkcionalno igralište na Vidikovcu - vodotoranj jug građeno je prije više od deset godina, sukladno tada izrađenoj projektnoj dokumentaciji i ishodovanim dozvolama. Sastoji se od zelene površine koja uključuje i dječje igralište, sportske terene za košarku i nogomet, boćalište, pješačke staze te pripadajuće parkiralište.

Rasvjeta je izvedena na pješačkoj stazi, parkiralištu i boćalištu, dok na sportskom igralištu nije bila planirana, jer se polazilo od ideje da se djeca na igralištima zadržavaju do sumraka, dok su sadržaji kao boćalište, koje uobičajeno koriste odrasli, odnosno starija populacija, opremljeni rasvjetom.

- Godinama smo se borili da Vidikovac dobije svoje polivalentno igralište. Taj nam je cilj ostvaren prije više godina, ali morate znati da uvijek imate onih koji su nezadovoljni. Najprije smo se s Gradom Pula dogovarali i trudili se kako bi se on izgradio jer su dječje lopte udarale u zidove zgrada pa su mnogi negodovali. Kada je projekt okončan, a stariji su usput dobili i boćalište, opet su se pojavili pojedinci kojima ono smeta.

Sada se, primjerice, pojedini susjedi bune jer je ono, po ljeti, otvoreno do 22 sata, a zimi do 20 sati, a budući da su na igralištu upaljena svijetla nekima to ne odgovara. Znate, uvijek ima i bit će onih koji gunđaju, i takvima nikada ne možete udovoljiti. To su ljudi. Ima nas svakakvih. Htio sam naglasiti da kada se izborite za nešto, uvijek će netko biti za, a netko protiv, kazao je Ivančić.

(Arhiva Glasa Istre)(Arhiva Glasa Istre)

Stepenište Olge Ban

- Kao i svugdje, i kod nas je parking vječiti problem. Nekada ste, vezano za jedan stan, imali jedan automobil, a danas ih je dva do tri. Neminovno ja da onda nema mjesta za svakoga. Evo, primjera radi, javili su nam se stanari iz Voltićeve 12 kojima su smanjena parkirna mjesta iz razloga što su postavljeni kontejneri koji zauzimaju nekoliko parkirnih mjesta.

Na povećanje broja parkirnih mjesta nitko ne može utjecati. Prostor je takav kakav jest. Kada me pitate za stepenište u ulici Olge Ban mogu reći kako smo dobili lokacijsku i građevinsku dozvolu. Rečeno nam je da će uskoro početi radovi, ali ne i kada, ističe Ivančić.

Spomenik na Vidikovcu, kojeg je krajem 70-ih godina prošlog stojeća izradio Gualtiero Mocenni, 2019. premješten je malo dalje, zbog izgradnje kružnoga toka. Nalazi se na križanju Voltićeve i Rizzijeve. Kako je Glas Istre pisao 1979. godine, metalnu konstrukciju gradile su tada brojne pulske tvrtke, no najveći je posao obavio Tehnomont, odnosno njegovo brodogradilište koje se tada zvalo Crvena zvijezda. Za gradnju su iskoristili 85 komada otpadnog brodograđevnog lima pa je i zbog toga i zbog oblika često nazivan spomenikom brodu ili brodogradnji.

(Snimio Zoran Oljača)(Snimio Zoran Oljača)

Buonarrotijeva

Radovi koji se izvode u Buonarrotijevoj ulici dio su projekta koji je usvojen kroz participativno budžetiranje putem kojeg su usvojeni svi prijedlozi građana dostavljeni kroz prijedloge za 2023. i 2024. godinu i koji su sastavni dio Programa održavanja komunalne infrastrukture Grada Pule za 2024. godinu.

Projektom je, kako je i predloženo, planirano formiranje nekoliko parkirnih mjesta (podloga će biti vodopropusno saće) s dodatnom sadnjom stabala i grmova, te drugi dio koji je osmišljen kao zona za odmor i druženje u kojem je planirana nova sadnja i postava urbane opreme (klupa i piknik setova).

Obzirom da su klimatske promjene nemilosrdne prema mladim sadnicama, kako bi sa sigurnošću omogućili njihov opstanak i daljnji rast, na površini je planirana i postava sustava za navodnjavanje. U ovoj se fazi izvode samo radovi na zamjeni rubnjaka, dok će naknadni radovi na zelenilu i postavi opreme slijediti u narednim mjesecima, stoji u odgovoru na upit Glasa Istre, a potpisuje ga Odsjek za informiranje Grada Pule.

(Snimio Zoran Oljača)(Arhiva Glasa Istre)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter