GRADSKA TRŽNICA

Bacili smo đir po pulskom markatu. Evo kakve su cijene jesenskih plodova i ribe

| Autor: Doria Mohorović
(Snimila Doria Mohorović)

(Snimila Doria Mohorović)


Gradska tržnica ovih je dana obojena toplim, zemljanim tonovima jeseni, dok svakog jutra prolaznici, oni koji se ne odriču ove navike, pažljivo biraju namirnice za ručak.

Unatoč povremenoj kiši, tijekom jučerašnjeg jutra na markatu je bilo dosta živo. Poznanici su se susretali, zaustavljali i razgovarali kako o ponudi, tako i cijenama, a penzioneri nisu propustili priliku evocirati neke od životnih epizoda.

Ima i šparoga

Ponuda je ovih dana bogata sezonskim namirnicama, od tikva, mandarina, batata, kestena, žižula i gljiva - a prate ih i nemale cijene. Kako smo uočili u obilasku stolova, kesten se na svim štandovima prodaje po cijeni od 8 eura po kilogramu, a bitno drugačija nije cijena ni u supermarketima, gdje se ova jesenska delicija prodaje po 7 eura.

(Snimila Doria Mohorović)(Snimila Doria Mohorović)

Istu cijenu po kojoj se nudi oplemenjeni kesten, odnosno kako je navedeno na markatu "lovranski marun", drže i žižule. Na nekoliko štandova prodaju se u vrećicama od pola kile po četiri eura, dok je kila, dakle, 8 eura.

Mogu se tu pronaći i vrganji, lisičarke, a cijena ovisi o količini, odnosno veličini košarice. Na štandu gdje se nude samo gljive, posljednjih dana mogle su se pronaći svježe lisičarke po 10 eura, a svježi vrganji po 5 eura. Oni koji preferiraju suhe gljive, u ponudi mogu pronaći i osušene vrganje.

Ljubičasta kapula nudi se po cijeni od 4 eura, kao i kukuruz. Mladi krumpir kupac će platiti 2 eura po kilogramu, a isti će iznos izdvojiti za tikvu. Blitva se prodaje po 3 eura, dok mladi špinat na jednom štandu dostiže cijenu od 5 eura.

Nešto drugačija ponuda su i mali zeleni pomidori čija je cijena 2 eura, a isto toliko koštaju i oni narančasti. Uz obilje gljiva, na jednom se štandu, još uvijek, nude i šparoge. Doduše, riječ je o vrlo tankom stručku i mršavim zelenim izdancima, ali ljubiteljima ovog samoniklog bilja i to će biti draga vijest.

Žućkaste mahune prodaju se po 6 eura po kili, a rukola po visokih 10 eura. Dva eura košta svježi kupus, brokula i ljuta papričica prodaje se po 4, cikla po 3 eura, kao i mrkva i malancan. Jabuke se mogu pronaći od euro do dva, a mandarine od 2 do 2 i pol eura po kilogramu. One su i dalje najtraženije.

Tu su i, za ovaj period, popularne buče od kojih se priprema ukusna juha, a jedna od prodavačica snašla se i na njima ispisala flomasterom cijenu. Unatoč raznovrsnoj ponudi koja mami prolaznike, opći dojam ostaje da se ne kupuje mnogo.

Sardelu se čeka

Nešto slabija ponuda dočekala je kupce koji su se jučer uputili na pulsku ribarnicu. Kraljice mora - zdrave sardele, nema već tri dana. Kako nam kaže jedan pulski ribar i prodavač, razlog tome su "mjesečina i grdo vrime".

(Snimila Doria Mohorović)(Snimila Doria Mohorović)

Domaće lignje dosegnule su 20 eura, a tuna varira između 18 i 20 eura po kilogramu.

Orade i brancini kreću se od 10 do 13 eura, dok se cipli, trilje i barbuni prodaju po 6 eura, uz baraje po 5 eura. Kadel, koji je oku izgledao najprimamljivije, može se pronaći po cijeni od 10 do 12 eura po kilogramu, kao i mali folpi po 10 eura.

Kozice, pak, drže cijenu od 14 eura, a i dalje i ima turista koji, očito, ne mogu odoljeti pripremi nekog ribljeg jela tijekom svog boravka u Istri.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter