ISTARSKO VELEUČILIŠTE

Velik broj studenata zapošljava se još tijekom studija u tvrtkama u kojima su odradili i praksu

| Autor: Doria Mohorović
(Foto: Istarsko veleučilište)

(Foto: Istarsko veleučilište)


Istarsko veleučilište najavljuje upise za novu akademsku godinu 2024./2025., nudeći budućim studentima priliku da se pridruže jednom od dva prijediplomska i dva diplomska studijska programa.

Na prijediplomskoj razini nude se programi Mehatronika te Menadžment u gastronomiji i kultura hrane, na diplomskoj Mehatronika i Kreativni menadžment u procesima, a više o njima rekao nam je dekan Istarskog veleučilišta Daglas Koraca. Riječ je o posebno dizajniranim programima koji odgovaraju potrebama tržišta rada, a studentima, uz mnogo praktičnog znanja koje nude studijski programi, osiguravaju brzu zapošljivost.

Atraktivan studij

- Gastromenadžment nam je novi studij od lani i pokazao se vrlo atraktivnim. Kroz ovaj studij student dobiva temeljna ekonomska znanja u vidu organizacije, financija, marketinga, pripremajući ga za vođenje F&B sektora, hotela ili ugostiteljskog objekta.

Budući da je studij nastao u suradnji s Agencijom za ruralni razvoj Istre i Institutom za poljoprivredu i turizam u Poreču, zajedno i s našim biotehničkim kapacitetima u Centru za istraživanje Metris, ali i s opremom u Institutu, naši studenti mogu primjenjivati stečena znanja u laboratorijima koji uključuju biotehnički, kemijski, prehrambeno-biotehnički i vinski laboratorij, kao i laboratorij za fenotipizaciju i zaštitu bilja.

(Snimio Dusko Marušć)(Snimio Dusko Marušć)

Uče i kako se priprema i prezentira hrana, a s kulturološkog aspekta značaj mediteranskog načina pripreme hrane koji je tipičan za naše područje. Imaju priliku raditi na projektima vezanim uz promociju lokalnih poljoprivrednih proizvoda i razvoju lokalne kuhinje te jačanju turizma.

I to radimo u suradnji s AZRRI-jem u njihovom Edukacijskom gastronomskom centru na Gortanovom brijegu, gdje onda naši studenti imaju praktične vježbe i primjenu praktične gastronomije za stolom, kaže Koraca dodajući da su dopusnicu za ovaj relativno nov studij dobili lani u srpnju. Studij traje tri godine i nosi 180 ECTS bodova, a završetkom studenti stječu titulu baccalaureusa ekonomije. Ističe da su upisne kvote 25 do 30 studenta po svakom smjeru.

Uz Menadžment u gastronomiji, Veleučilište nudi i prijediplomski smjer u STEM području - Mehatroniku.

Primjena u praksi

- Riječ je o studiju koji integrira strojarstvo, elektrotehniku, automatizaciju, robotizaciju, robotiku, a na kojem studenti dobivaju temeljna znanja u području tih grana znanosti. Inženjeri mehatronike, koji tu titulu dobivaju nakon završetka studija, dosta su traženi kod nas.

Jedna od glavnih prednosti Istarskog veleučilišta je obavezna stručna praksa koju studenti provode u vodećim lokalnim tvrtkama poput BAT-a, Sisteme, Calucema, Carel Adriatica i slično, gdje studenti mogu na CNC strojevima u proizvodnji, a koje uče programirati na samom studiju, i primjenjivati svake godine uz praksu. Naime, praksa je obvezna na svakoj studijskoj godini, u odnosu na sveučilišne studije, a čime studenti dobivaju potrebno praktično znanje, kaže Koraca.

(Arhiva Glasa Istre)(Arhiva Glasa Istre)

Iznimno su ponosni, dodaje, što se velik broj njihovih studenata zapošljava već prije završetka studija, a onda i nastave raditi u tvrtkama u kojima su odrađivali praksu.

- Na primjer, naš student ode na praksu u TDR na drugoj godini, prepoznaju ga da je dobar, potpiše ugovor, prelazi na izvanredni studij, radi tamo, studira kod nas još zadnju godinu. Stipendira mu se školarina i ostane raditi u dobroj tvrtki. I ono što je bitno, student znanje koje stvarno nauči u predavaonici, primjenjuje na svom radnom mjestu gdje je imao praksu, kaže Koraca.

Spomenuti prijediplomski studij traje tri godine i nosi 180 ECTS bodova. Izvodi se kao redovni i izvanredni program, omogućujući studentima fleksibilnost u učenju i prilagodbu njihovim osobnim i profesionalnim obavezama.

Prvi u Hrvatskoj

Veleučilište nudi i diplomski studij Mehatronike, prvi takav studij u Hrvatskoj. Time student koji završi prijediplomsku razinu svoje školovanje može nastaviti i na diplomskom programu.

(Snimila Doria Mohorović)(Snimila Doria Mohorović)

- Jako smo ponosni što smo ga uspjeli akreditirati prvi. Trenutno je jedini, iako će od ove godine vjerojatno biti još koji, budući da ga razvijaju Karlovac, Bjelovar i Tehničko veleučilište u Zagrebu, kaže naš sugovornik.

Studenti na ovom studiju imaju priliku steći odgovarajuće kompetencije u aktualnim mehatroničkim tehnologijama, omogućujući im uspješno obavljanje najzahtjevnijih stručnih poslova i suočavanje s istraživačko-razvojnim izazovima sadašnjosti i budućnosti. Program kombinira elektroniku i mehaniku te pokriva područja poput robotskih sustava i električnih vozila.

- Naš laboratorij sadrži robotsku ruku - Fanuc, kakve postoje u samoj proizvodnji. Pa tako naši studenti isprogramiraju stroj da radi koordinirano, pokrete u milimetar, u milisekundi, i u laboratoriju vježbaju na njemu. A onda kroz praksu u velikim firmama rade na pravim velikim strojevima, kaže Koraca.

Ističe da budući samostalni mehatroničari završetkom studija imaju brojna znanja u području strojarstva, elektrotehnike, računarstva, programiranja, automatizacije, robotike.

- Iz tvrtki u kojima su se naši studenti zaposlili, dobili smo povratnu informaciju da su jako dobri. Smatram da ključ toga leži upravo u praksi koja je za njih obvezna svake godine, ocjenjuje dekan. Uz to, organiziraju se i stručni posjeti, terenski rad i vježbe, a sudjeluju i na istraživačkim projektima, što im omogućava brzu zapošljivost u Hrvatskoj i inozemstvu.

Polovinu studenata ovog Veleučilišta čine Istrijani, a polovinu studenti iz drugih krajeva Hrvatske - čak i iz Imotskog. Značajan je interes i studenata iz Slavonije.

Kvalitetna nadogradnja

- Dolazi nam velik broj zainteresiranih s područja Slavonskog Broda jer ondje imaju mehatroničku srednju školu. I dolaze ovdje ponukani iskustvima svojih kolega, ali i jer je tamo strojarska grupacija Đuro Đaković, kaže Koraca.

Drugi diplomski program koji Istarsko veleučilište nudi, studij Kreativni menadžment u procesima, predstavlja kvalitativnu nadogradnju prijediplomskih studija iz područja društvenih i tehničkih znanosti. Cilj programa je usavršavanje studenata za stjecanje menadžerskih kompetencija na visokoj razini, odnosno nudi korak dalje u specijalizaciji. Program se izvodi kao redovni i izvanredni, pružajući fleksibilnost studentima.

- Diplomski program Kreativni menadžment u procesima je logički nastavak prijediplomskog studija Menadžment gastronomije i kulture hrane. Ondje se stječu naprednija ekonomska znanja, potrebna svakom menadžeru koji želi voditi neku tvrtku. Traje dvije godine i student po završetku postaje magistar ekonomije, kaže Koraca.

Studij obuhvaća analizu utjecaja kulturnih osobina na funkcioniranje suvremenog menadžmenta, definiranje pojmova nužnih za razumijevanje koncepta digitalnog poslovanja te prepoznavanje osnovnih značajki financijskih izvještaja trgovačkih društava.

Studenti će analizirati temeljne pojmove iz područja brendinga, kreirati i vrednovati informacijske sustave u poslovanju te predlagati sustave upravljanja kvalitetom.
Ističe da su nove spomenute studije dizajnirali u suradnji s lokalnim gospodarstvom.

- Održali smo niz sastanaka pojedinačno i vidjeli što njima treba, odnosno koje kompetencije očekuju da student ima kad završi studij, kaže Koraca. Ističe i da određen broj studenata koji upisuje studij, a osobito diplomski, već rade u velikim tvrtkama, primjerice u Valamaru, a kojima je potrebno usavršavanje da bi mogli unaprijediti svoju poziciju.

Znanstvena ustanova

Pričajući o nastavnom osoblju, napominje da je intencija Veleučilišta zapošljavati kadrove koji imaju dosta iskustva u praksi, što je studentima puno zanimljivije. Pokazuje to i feedback studenata u anonimnim anketama. Trenutno su na Veleučilištu zaposlena 32 djelatnika, od čega je većina nastavni kadar - njih 22, dok su drugi zaduženi za administrativne, pravne i financijske poslove. Ukupno je na Istarskom veleučilištu upisano oko 100 studenata.

- Lani smo upisali 46 novih studenata, a nama se za sada brojka ukupnih studenata kreće oko sto. Netko upiše, neko ispiše, no s ovom dinamikom, gledamo kroz par godina biti će dvjesto, pa tristo studenata i tu će nam biti potrebna nova zgrada, ističe Koraca.

- Vjerojatno najveći uspjeh u povijesti Veleučilišta je to što smo postali znanstvena ustanova 2021. godine. To nismo mogli ni sanjati, a time smo postali jedno od četiri Veleučilišta u Hrvatskoj s dopusnicom za obavljanje znanstvene djelatnosti u području tehničkih znanosti, na što smo jako ponosni.

Omogućilo nam je to suradnju s gospodarstvom, istraživanjem i razvojem, zaključuje Koraca dodajući da je to iznimno dostignuće za ovako malo veleučilište.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter