KORONA POREMETILA PLANOVE

PULSKI STUDENTI RAZOČARANI I NEZADOVOLJNI JER SU OSTALI BEZ SVEČANE DODJELE DIPLOMA: "Želimo da se promocija održi, kad god. Svakom studentu taj dan puno znači"

| Autor: Doria MOHOROVIĆ
Dekan FET-a Robert Zenzerović nije dao konkretan odgovor na ovaj problem studenata (Z. STRAHINJA)

Dekan FET-a Robert Zenzerović nije dao konkretan odgovor na ovaj problem studenata (Z. STRAHINJA)


Studenti pulskog sveučilišta za svoju svečanost, tiskanje diplome, akademsku kapu i ružu izdvajaju 400 kuna, što nije mali iznos, posebice kada se ta dodjela ne održi * Studenti su složni u želji da se dodjela diploma ipak održi, a otvoreni za različite mogućnosti i prijedloge

Studenti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli koji su trogodišnji studij na Fakultetu ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" završili prošle, a svečanu dodjelu diploma trebali imati ove godine, nezadovoljni su jer promocije nije bilo, iako su je platili.

Nakon završenog studija u trajanju od tri, pet ili više godina, slijedi svečana promocija koja je najznačajniji događaj u životu svakog studenta. Iako pojedini fakulteti svojim studentima osiguravaju besplatno tiskanje diplome i održavanje svečane promocije, na drugima to plaćaju studenti. Pa tako negdje treba izdvojiti od nekoliko stotina pa sve do 850 kuna, ovisno o fakultetu. Studenti pulskog sveučilišta za svoju svečanost, tiskanje diplome, akademsku kapu i ružu izdvajaju 400 kuna, što nije mali iznos, posebice kada se ta dodjela ne održi.

Svečanost planirana u Areni

- Kako je do sada bila praksa, svečana dodjela diploma održavala se u kasno proljeće ili početkom ljeta, a tako je trebalo biti i ove godine, no zbog situacije s koronom sve je odgođeno, ispričala je studentica FET-a koja je htjela ostati anonimna.

Studenti ističu da već nekoliko mjeseci nemaju nikakvih saznanja o dodjeli diploma: na službenoj stranici fakulteta nisu objavljene informacije o tome, niti su ikakvu obavijest primili na svoje e-mail adrese. Iz neslužbenih informacija saznali su da se dodjela diploma trebala održati 30. lipnja, o čemu nisu bili obaviješteni, ali i da se svečanost sada više uopće ne planira održati te će svoje diplome primiti poštom.

Ovom odlukom studenti su izrazito razočarani i nezadovoljni, prvenstveno jer ih nitko nije obavijestio o planovima vezanim uz dodjelu diplome, no i zbog toga što se nitko nije konzultirao s njima o prenamjeni sredstava koja su odavno, još po završetku studija prošle godine, uplatili. Studenti, koji su i inače u nezavidnoj financijskoj situaciji, pristali su na taj trošak ne bi li primjereno obilježili svoju stečenu fakultetsku titulu, zajedno s kolegama i obitelji. Nisu sigurni koji je razlog nemogućnosti održavanja promocije, tim više što su slične svečanosti održane u drugim gradovima, a održavani su i koncerti i ostali događaji s većim brojem posjetitelja. Složni su u želji da se dodjela diploma ipak održi, a otvoreni za različite mogućnosti i prijedloge. S obzirom na to da je primarno planirana dodjela u Areni - dakle na otvorenome - studenti smatraju da su epidemiološke mjere zadovoljene.

Dekan: Odluku donio Rektorat

- Mi smo se svi već pomirili s činjenicom da nam dio novca neće biti vraćen, no i dalje smo ustrajni u odluci da se svečana promocija održi, kad god, pa makar i na proljeće 2021. Svakom studentu taj dan puno znači i smatram da imamo pravo na dodjelu, kaže studentica FET-a.

Na pitanje upućeno FET-u, o daljnjim postupanjima vezanim uz dodjelu diploma te izmjenu i prenamjenu troškova, nismo dobili jasan odgovor. Dekan Robert Zenzerović rekao nam je da je u veljači ove godine dogovoreno svečano obilježavanje 60. godišnjice osnutka Fakulteta 30. lipnja te da je tada bila predviđena i svečana promocija studenata.

- Nažalost, epidemija je spriječila realizaciju te ideje. Odluku o modalitetu dodjela diploma donio je Rektorat Sveučilišta te se odnosi na sve sastavnice Sveučilišta, kao i visina troškova koje navodite, odgovorio je Zenzerović i uputio nas na Rektorat za daljnje pojašnjenje, no njihov odgovor još nismo primili.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter