Novi ravnatelj Opće bolnice Pula

Dr. Andrej Angelini: Kadrovski izazovi nisu od jučer, ali sada su se nametnuli kao prioritet

| Autor: Jelena Milović
(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)


Početkom rujna Opća bolnica Pula izabrala je novog ravnatelja, mr. sc. Andreja Angelinija, dr. med. Novi ravnatelj dobro je poznat stanovnicima Pule, ali i svim Istrijanima. Naime, zaposlen je u OB-u Pula neprekidno od lipnja 2003. godine kada je dobio specijalizaciju iz opće kirurgije.

Status specijalista opće kirurgije ostvario je u srpnju 2010. godine, a status užeg specijalista iz torakovaskularne kirurgije u veljači 2018. godine. Radio je na Odjelu za kirurgiji na vaskularnom i torakalnom odjelu, a zadnjih nekoliko godina, nakon preseljenja bolnice iz Negrijeve ulice, vodio je Odjel dnevne kirurgije na Poliklinici. Vrlo je često mijenjao i pročelnika Službe za kirurške bolesti.

Aktivan je i u znanosti te je 2010. godine obranio kvalifikacijski rad i stekao znanstveni stupanj magistar znanosti. Prije nego je imenovan na ovu funkciju, a nakon razrješavanja dotadašnje ravnateljice doc. dr. sc. Irene Hrstić koja je imenovana državnom tajnicom u Ministarstvu zdravstva, dr. Angelini je obnašao i dužnost v.d. ravnatelja. Što liječnika s toliko medicinskog iskustva motivira da preuzme ravnateljsku funkciju, s obzirom na to da je sve češće spominjana percepcija te funkcije ona menadžerska.

- Vidim da se lome koplja po portalima, u komentarima, treba li ravnatelj biti zdravstveni djelatnik ili treba biti menadžer. Reći ću vam nešto što vi možda ne znate, a i vaši će čitatelji možda prvi put pročitati o meni. Naime, ja jesam menadžer u zdravstvu jer sam za to završio i školu, ali sam uz to primarno liječnik.

Obrnuto, ako imate samo menadžera na toj funkciji, on nije liječnik i nema iskustva u zdravstvenom sustavu. Smatram da ravnatelj treba biti netko tko se razumije u ovu problematiku. Imam i iskustva na upravljačkim pozicijama jer sam vodio veliki, ali i manje odjele, veli nam ravnatelj.

Na izboru za ravnatelja, kao i svi ostali kandidati, predstavio je svoj program koji će zasigurno odrediti i put OB-a Pula.

- To je nešto što je Upravno vijeće zasigurno čitalo i cijenilo, jer svi mi imamo diplome kao kandidati, ali planovi i programi su nešto vrlo konkretno i važno. Ono na što sam stavio naglasak je kadrovsko pitanje, što je problem koji je postojao i prije, ali je bilo i nekih drugih prioriteta u međuvremenu jer se gradila i selila bolnica, a tu je bila i pandemija COVID-19 bolesti. Sada nemamo tih problema, već su nam se prioritetno nametnuli upravo kadrovski problemi.

Druga stvar koju sam istaknuo je kvaliteta zdravstvene usluge, njezino daljnje unaprjeđenje. Inače, kao bolnica smo nedavno dobili još jedan ISO certifikat, što nam je svakako priznanje. Treća stvar je hitna služba i ono što moramo s time pokušati kako bi riješili taj veliki problem. Pokušavalo se i prije raditi na tome, a izazov je doista velik, najavljuje ravnatelj svjestan da je veliki posao ispred njega.

Od kadrovskih problema novi ravnatelj ne želi bježati, iako naglašava kako sve bolnice istog ranga imaju slične ili iste probleme. Riječ je o bolnicama koje su donedavno funkcionirale kao županijske, a sad su državne bolnice. Za funkcioniranje bolnice ovog tipa problemi se ne mogu rješavati samostalno i vrlo je važno da država pruži podršku, naglašava dr. Angelini. Problemi se u konačnici, reći će, i rješavaju.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter