Predstavljena kandidacijska lista Možemo! za Gregovicu

Program fokusiran na valorizaciju Pragrandea, ozelenjavanje kvarta i veću sigurnost u prometu

| Autor: Doria Mohorović
(Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)

(Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)


U divljem srcu grada, uz kanal na Pragrandeu, danas je predstavljena kandidacijska lista Možemo! za MO Gregovica, kao i njihov program fokusiran na valorizaciju močvarnog područja, ozelenjavanje kvarta, povećanu sigurnost u prometu i osnaživanje zajednice. Svoju su viziju novinarima prezentirali nositeljica liste Tea Radošević, trenerica sportske rekreacije koja se bavi pustolovnim turizmom te druga dva kandidata - umirovljena profesorica i eko-aktivistica Teodora Beletić i zaštitar Aleksandar Kneš, predstavljen kao velik ljubitelj životinja.

"Okupili smo se kao grupa građana zainteresirana da zaštitimo naš kvart. Iz svog programa bismo izdvojili četiri najvažnije točke. Prva je Pragrande, divlje srce grada, najveća zelena površina u našem kvartu koju bismo voljeli da ostane takvom divljom. Zalažemo se za veću sigurnost u prometu, posebice se to odnosi na djecu, starije osobe i osobe s invaliditetom jer često, osobito osobe s invaliditetom ili mame s malom djecom u kolicima, nemaju adekvatne i sigurne rute kojima se mogu kretati gradom. Imamo i točku ozelenjavanja Gregovice jer iako je u medijima naš kvart prikazan kao najzeleniji kvart u Puli, mi smatramo da ima još dosta površina koje možemo dodatno ozeleniti i na taj način poboljšati život građana u ovom kvartu. Zadnja točka, možda i najvažnija je jačanje zajednice. Putem raznih edukacija, predavanja, zborova građana i olimpijade mjesnog odbora, pokušali bismo ojačati zajednicu, privući ljude da izađu van u kvart, da dijelimo ideje, pohvale i pokude, pa da zajedno nađemo najbolje rješenje, rekla je Radošević.

(Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)(Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)

Beletić je svih pozvala da se priključe na javnoj tribini ove nedjelje - 11. veljače u 10 sati, koja će se održati u Mjesnom odboru Gregovica. Diskutirat će se o viziji područja Pragrande, kao i tome kako da Gregovica kao kvart funkcionira što bolje.

"Ono što je nama jako bitno je da u idejno rješenje koje će se napraviti za Pragrande, budu uključeni građani. Što je moguće više i što je moguće prije. Naš stav je da područje ne treba jako puno mijenjati, da treba maksimalno sačuvati postojeće stanje uz minimalne intervencije za dobrobit građana, da to bude zona rekreacije, druženja i sportskih sadržaja. Ali te sadržaje smatramo da treba planirati oko igrališta, ali ne dirati zelenilo, osim onoliko koliko je neophodno da se staza jabuka redovito održava, da ljudi mogu onuda šetati, da se staza produži i slično. Preduvjet za to je da se uredi kanalizacija, jer kanalizacijski sustav i odvodnja još uvijek nisu sređeni. Uz podršku Europe ovdje se može napraviti botanički park koji bi bio otvoren i prilagođen građanima svih uzrasta", rekla je Beletić dodajući da je za Pragrande vezana osobno i profesionalno.

(Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)(Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)

"Osobno jer šezdeset godina već živim uz Pragrande, i sjećam se s radošću da smo se ovdje ne samo igrali, nego i kupali u kanalu koji je tada bio pun života. Profesionalno sam vezana kao voditeljica Lumena i Eko škole Gimnazija Pula, gdje se već 30 godina bavim socijalnom ekologijom i eko aktivizmom i ustvari potičem Grad na sve moguće načine da se ovdje što više sadi i da se ovo područje uredi. Nažalost, u 30 godina oko 800 stabala što smo posadili u gradu Puli, na Pragrandeu je svega 25. Ali smatram da je i to nekakav uspjeh jer smo pokrenuli tu priču. Zadovoljstvo mi je bilo saznati vijest da se Grad izborio za Europske fondove, da se ovo područje uredi. Smatramo da je jako bitno da ovo područje ostane onakvo kako jest, da se zaštiti bioraznolikost flore i faune i da se sačuva ova mikroklima koja utječe na klimatske promjene, to jest smanjuje temperaturu grada, čisti zrak i vodu. Svi smo svjesni koliko je ovo močvarno područje značajno. Na kraju krajeva, močvarna staništa zaštićena su Ramsarskom konvencijom", rekla je Beletić.

"Ne želimo klasičan park, da to na primjer bude Park grada Graza, ovo je divlje područje koje takvo treba sačuvati za dobrobit budućih generacija. Jer za održivi razvoj bitno je, pogotovo u centru grada, imati jedno ovakvo područje koje se i turistički može angažirati kao izvor financija jer i oni sve više traže takvu vrstu doživljaja", dodala je Beletić. Uz spomenuta tri, na kandidacijskoj listi nalaze se i imena poput Tanje Devernay, Vesne Beletić, Ivana Iskre... Pozvali su ovom prilikom svih da se odazovu 18. veljače na izbore u Mjesnom odboru Gregovica.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter