KONZULTANT NA PRESTIŽNOJ LONDONSKOJ KLINICI, USKORO POČINJE RADITI U PULI

Dr. Marko Lukić o teleoftalmologiji: Daljinsko dijagnosticiranje i liječenje očnih bolesti uz pomoć visokokvalitetnih digitalnih slika i videa

| Autor: Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ
Dr. Marko Lukić

Dr. Marko Lukić


Svakodnevno svjedočimo sve bržem razvoju medicine i medicinskih usluga. Jedna od najbrže rastućih grana svakako je teleoftalmologija, čija je implementacija tijekom pandemije Covid-19 predstavila ključne inovacije u medicinskom sektoru. Ovaj pristup omogućio je pacijentima da dobiju brzu, točnu i pouzdanu dijagnozu ili savjete doktora bez kontakta s njim, čime se smanjio rizik od širenja virusa. Uz to, teleoftalmologija je pružila dostupnost usluga i pacijentima koji žive u udaljenim područjima ili onima koji su ograničeni u svojim kretanjima zbog mjera karantene.

Što je to teleoftalmologija te kako nam može pomoći, razgovaramo s oftalmologom Markom Lukićem, koji će uskoro u suradnji s dr. Edijem Ladavcem pregledavati pacijente u Očnoj ambulanti Ladavac u Puli.

Dr. Marko Lukić jedan je od vodećih svjetskih oftalmologa iz područja stražnjeg segmenta oka. Nakon završene dvije subspecijalizacije u prestižnoj Moorfields Eye Hospital u Londonu, na poziciji konzultanta sudjelovao je na razvoju takozvanih virtualnih klinika. Moorfields Eye Hospital je jedna od vodećih svjetskih specijaliziranih ustanova za očne bolesti, osnovana je 1805. godine, a danas pruža širok raspon dijagnostičkih, terapijskih i istraživačkih usluga za pacijente s različitim oftalmološkim poremećajima. U Moorfieldsu rade neki od najpriznatijih stručnjaka u ovoj oblasti, a bolnica je također poznata po inovativnim praksama i pionirskom radu u razvoju oftalmoloških tehnologija. Moorfields Eye Hospital je također snažno fokusiran na istraživanje i obrazovanje, surađujući sa sveučilištima i drugim istraživačkim institucijama širom svijeta.

Dr. Marko LukićDr. Marko Lukić

- Teleoftalmologija je relativno nova grana oftalmologije koja omogućuje pružanje oftalmološke skrbi pacijentima putem telekomunikacijskih tehnologija. Nakon što pacijent obavi očni pregled u optometrijskoj ili medicinskoj ustanovi, liječnik konzultant pregledom slika fundusa oka te ostalih snimaka stražnjeg segmenta, u vrlo kratkom vremenu postavlja dijagnozu te daje stručno mišljenje i savjet kako i na koji način krenuti s liječenjem ili praćenjem stanja oka.

Ova tehnologija omogućuje daljinsko dijagnosticiranje i liječenje oftalmoloških problema uz pomoć visokokvalitetnih digitalnih slika i videa u svrhu bržeg, lakšeg i pojednostavljenog pristupa pacijentu. Implementacija teleoftalmologije također omogućava oftalmolozima i drugim zdravstvenim stručnjacima pristup najnovijim dijagnostičkim alatima i znanjima kako bi se postigla što bolja kvaliteta liječenja i brži oporavak pacijenta. Teleoftalmologija već aktivno sudjeluje ili postaje dio prihvaćene prakse dijagnosticiranja i liječenja dostupnu svima.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter