15. izdanje

Počinje Film u školi: Razvijanje filmske kulture kod djece i mladih

| Autor: Vanesa Begić
(Foto: Promo)

(Foto: Promo)


Ovogodišnje 15. izdanje »Filma u školi« za školsku godinu 2024./2025. u Kinu Valli otvara se tijekom Dječjeg tjedna, od 8. do 11. listopada, animiranim filmom »Tko si ti, mama Mu?« i avanturističkim igranim filmom »Thabo i slučaj nosoroga«. »Film u školi« projekt je kojemu je cilj, višegodišnjim djelovanjem i obrazovnim metodama, pružiti potporu školama u osposobljavanju učenika u razvijanju kulture gledanja i promišljanja filmova.

- Školska godina 2023./2024. ostvarila je dolaske više od 7.000 djece i mladih koji su kroz program »Film u školi« posjetili kino te sa svojim vršnjacima, odgajateljima, učiteljima i profesorima upijali i promišljali filmove i postavili pred nas nove izazove kako bismo kreirali još zanimljiviji, raznovrsniji i izazovniji filmski program.

Ono što je važno i što predstavlja najveći izazov jeste to da djeca i mladi, danas začarani komercijalnim sadržajem, uspiju ove filmove prepoznati, doživjeti, razumjeti i na kraju raspravljati o njima. Kroz njih se potiče redovito obilježavanje značajnih godišnjica i međunarodnih dana važnih za razvitak humanih vrijednosti (Dan sjećanja na žrtve Holokausta, Dan planeta Zemlje, Tjedan djeteta, Dan ljudskih prava…) kako bi se film prepoznao kao vrijedan izvor informacija. Uz svaki filmski naslov pripremili smo i metodičke vodiče za odgojitelje, učitelje, profesore i stručne suradnike, navode iz Kina Valli.

FUŠ u redovnom programu svoje ćeprojekcije započeti u subotu, 5. listopada, kada će u povodu Svjetskog dana učitelja u 19 sati biti prikazan meksički film »Radikalno«, temeljen na istinitoj priči koja podsjeća koliko je izazovan, nerijetko težak, ali i iznimno važan učiteljski poziv. Ulaz na projekciju besplatan je svim učiteljima, nastavnicima i stručnim suradnicima uz prethodnu najavu na e-mail [email protected].

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter