dogradnja

Kreću radovi na Domu Alfredo Štiglić, a lista čekanja na smještaj na - čekanju

| Autor: Jelena Milović
(Snimio Srećko Niketić/Pixsell)

(Snimio Srećko Niketić/Pixsell)


U Domu za starije osobe Alfredo Štiglić u Puli u niskom su startu jer kroz iduća dva tjedna započinju radovi na dogradnji i rekonstrukciji. Podsjećamo, riječ je o klasičnoj armirano-betonskoj građevini koja će, osim soba, imati kuhinju, restorane, sanitarne čvorove, sobe za medicinske sestre i drugo.

Vrlo kompleksan projekt bit će u ovom periodu vrlo izazaovan i za samo funkcioniranje Doma. Naime, u vrijeme trajanja radova život u Domu mora se organizirati na najbolji mogući način kako bi sve, unatoč velikom zahvatu, funkcioniralo u svim segmentima. Sve to utjecalo je i na zastoj u listama čekanja, budući da se u situaciji, kada se istovremeno ruši i gradi, jednostavno ne mogu u većoj mjeri uzimati novi korisnici.

Radovi će trajati 19 mjeseci

- Na listi čekanja je oko 2.800 zahtjeva, a zadnjih godinu dana smo zaustavili prijem, uz samo nešto malo iznimki; doslovno na kapaljku. Primamo korisnike ovisno o praznoj sobi - slobodnom mjestu, stupnju usluge, spolu i sličnom. Dio zgrade, tj. njen prizemni dio u Krležinoj potpuno se ruši, a na tom mjestu sad imamo smještaj za 24 korisnika, ambulante, fizioterapiju, dnevni boravak, sestrinsku sobu, opservaciju i još neke prostorije koje moramo "uglaviti" u postojeći dio zgrade kako bi one privremeno bile tamo smještene dok traju radovi.

Radovi će trajati 19 mjeseci i vjerujem da će to biti teško vrijeme; i korisnicima i djelatnicima, a nadam se da ćemo imati dovoljno strpljenja i sve izdržati. Riječ je o vrlo specifičnoj lokaciji koja je među zgradama i jako je zahtjevno u tim uvjetima organizirati uslugu. Doslovno ćemo ići dan po dan, rekla nam je ravnateljica Doma Doris Ivanković.

"Češljanje" podataka

Budući da se najavljivalo da će se liste čekanja za uslugu Doma Alfredo Štiglić "pročešljati" kako bi se ažurirali svi podaci, vremenski se sve poklapa s radovima, a postoje i još poneki razlozi zašto to još nije riješeno.

- Nije napravljeno uspješno kako se očekivalo, premda mi svakodnevno radimo na tome. Prvotna intencija je bila da se isključivo na tome intenzivno radi tri mjeseca, ali smo imali nedostatak kadra - socijalnog radnika u jednoj od zgrada, u sličnom vremenskom periodu od tri mjeseca, tako da smo još na početku. Uvijek je problem u kadru pa, osim nedostatka, tu su i duga bolovanja stručnih radnika te jedni mijenjaju druge kako bi se svakodnevni posao uopće mogao odraditi. Kontinuirano se radi, ali se nije finaliziralo, veli ravnateljica.

Nakon što se radovi završe, za 19 mjeseci, u Domu će se dobiti novih 88 mjesta u dvokrevetnim sobama, što će zasigurno i na listi čekanja pokrenuti veću dinamiku.

- Teško je govoriti precizno kako će doći do unapređenja na listi, jer se kroz dvije godine svašta može promijeniti, kako u kategorijama korisnika, tako i po pitanju cijena, ali svojevrsnog pomaka će zasigurno biti, najavljuje Ivanković.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter