DANAS JE 80 GODINA OD SMRTI GENIJALCA

Veliki Nikola Tesla trebao bi dobiti park u centru Pule. Poznato je i koji

| Autor: Lara BAGAR
Današnje polaganje vijenaca (snimila Lara BAGAR)

Današnje polaganje vijenaca (snimila Lara BAGAR)


Povodom 80. godišnjice smrti jednog od najvećih svjetskih izumitelja Nikole Tesle jutros je u Huguesovom parku u Puli položen vijenac u spomen na dan smrti tog velikog znanstvenika.

Vijence su pred Teslinom bistom položili organizatori, Srpsko kulturno društvo Istre "Nikola Tesla", a polaganju su prisustvovali predstavnici Koordinacije Srba u Istri, Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Pule i zamjenik pulskog gradonačelnika Bruno Cergnul, kao i zamjenica župana Jessica Acquavita te građani koji su tom prigodom minutom šutnje odali počast ovom znanstvenom velikanu.

Nakon polaganja vijenaca, okupljenima se obratio Milan Čubrilo, predsjednik Srpskog kulturnog društva Istre "Nikola Tesla".

Današnje polaganje vijenaca (snimila Lara BAGAR)Današnje polaganje vijenaca (snimila Lara BAGAR)

"Na današnji je dan prije 80 godina, točnije 7. siječnja 1943., umro Nikola Tesla u njujorškom hotelu New Yorker u sobi 3327, to navodim jer je taj broj djeljiv s brojem tri, koji je za njega imao poseban značaj. Prvu vijest o tome je preko Radio New Yorka 10. siječnja objavio njujorški gradonačelnik Fiorello Henry La Guardia,

a ispraćaj je u crkvi Sv. Ivana održan 12. siječnja uz zvukove violine hrvatskog violiniste Zlatka Balokovića. Sahranjen je 14. siječnja 1943. na groblju Ferncliff u Ardsleyu, a njegovo tijelo je kasnije ekshumirano i kremirano te 1957. preneseno u Beograd, gdje se čuva u Muzeju Nikole Tesle. On je jedan od najzaslužnijih ljudi u povijesti čovječanstva i ono što je stvorio je veliko, a što vrijeme više prolazi bit će sve veće", rekao je Čubrilo i naglasio da danas govorimo o 350 patenata ili 700 izuma.

Najpoznatiji među njima je okretno magnetsko polje koje je dominatno u upotrebi električne struje.

"Danas imamo i jedan drugi dio vezan za Teslu, a to je bežični prijenos struje koji još danas ne funkcionira, a Tesla ga je još 1899. pokušavao primijeniti", nadodao je Čubrilo.

U ime Grada dogradonačelnik Bruno Cergnul osvrnuo se na lik i djelo velikog znanstvenika.

Današnje polaganje vijenaca (snimila Lara BAGAR)Današnje polaganje vijenaca (snimila Lara BAGAR)

"Rođen je u jednom malom mjestu u Lici, međutim njegov put i njegovo znanje, odnosno saznanje da zna puno toga ga je dovelo do toga da je išao dalje studirati, pomalo čudno za mladića iz tih krajeva, ali on je tražio znanje. Preko Karlovca, Graza, Mađarske i diljem cijelog svijeta znao je da nešto epohalno radi i to ga je vuklo dalje. Njegova su djela i dan danas velika za cijelo čovječanstvo, ali ipak, mnogi njegovi izumi nisu doživjeli sunce dana i u praksi saživjeli. Još uvijek se njegova djela i izumi istražuju i ne znamo gdje će to završiti. Tesla je pronio glas Like, Jugoslavije, Hrvatske i Europe i zato smo mu zahvalni i moramo to promicati kako bi nam bio putokaz da mlade ljude koji studiraju u Hrvatskoj zadržimo, a ne da Europi i svijetu poklanjamo gotove ljude koji tamo stvaraju karijeru", istaknuo je pulski dogradonačelnik.

Predstavnica istarske županije Jessica Aquavita izrazila je veliku čast što je po prvi puta prisustvovala velikoj obljetnici velikog izumitelja.

"Genije Nikola Tesla možda za života nije doživio priznanje te sada na neki način pokušavamo tu nepravdu nadoknaditi. Nikola Tesla mora i treba biti uzor svima nama i posebice najmlađima kako bi svoje ambicije i vizije pretvorili u stvarnost. On je to učinio i time dao veliki doprinos našem društvu."

Ovo se prilikom opet aktualiziralo pitanje preimenovanja Huguesova parka u Teslin park, na što je Čubrilo rekao da je prijašnja vlast obećala preimenovanje, dok s aktualnom nisu razmatrali to pitanje.

"Na koji način će se tome pristupiti još ne znamo jer je naša inicijativa išla s dva prijedloga: jedan je da se čitav park nazove po Nikoli Tesli, a drugi da se po njemu nazove samo ovaj dio gdje se nalazi bista. Bili bismo zadovoljni i jednim i drugim rješenjem, ali ga još uvijek čekamo", rekao je Čubrilo i komentirao da bi naziv, između ostalog, bio primjeren jer je u blizini Elektroistra, što ima svojevrsnu simboliku.

Društvo koje je nekada imalo 200-njak članova danas ih ima 38 te nakon pandemijskih godina u rujnu planiraju posjet Smiljanu, rodnom mjestu Nikole Tesle.

Čubrilo je istaknuo da je društvo je prije dvije godine pokušalo pripremiti manifestaciju kojom bi se javnosti prezentiralo okretno magnetsko polje ili takozvano Kolumbovo rotirajuće jaje, no bili su spriječeni zbog korone te se nadaju da će to uspjeti realizirati ove godine.

"Manifestaciju Kolumbovih jaja imamo u tehničkom muzeju u Zagrebu te nešto moderniju verziju u Smiljanu. Mi smo daleko od toga, ali bi barem pokušali na način na koji je to probao Tesla", izrazio je želju predsjednik društva.

Teslino Kolumbovo jaje naziv je eksperimenta iz 1888. godine, kojeg je izumitelj prikazao 1893. na Svjetskoj izložbi u Chicagu, da bi njime demonstrirao efekt rotirajućeg magnetnog polja - stavljajući bakreno jaje u rotirajuće elektromagnetno polje tako da se rotira do vrha.

Tim je revolucionarnim i genijalnim otkrićem, i podjednako genijalnom demonstracijom, Nikola Tesla privukao pažnju investitora na mogućnosti naizmjenične struje, omogućio stvaranje prvih elektromotora, a time i njegovu primjenu u najširim sferama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter