FUTSAL

Puljani se vraćaju prvenstvenim obvezama nedjeljnim ogledom protiv Uspinjače

| Autor: Ivica Cerovac
MOŽE POKRITI I BEKOVSKU POZICIJU - David Mataja (Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)

MOŽE POKRITI I BEKOVSKU POZICIJU - David Mataja (Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)


Nakon deset dana izbivanja, hrvatski reprezentativci David Mataja, Niko Vukmir i Manolo Bilić priključili su se treninzima Stanoinvest Futsal Pule. Tijekom tog perioda, Hrvatska je u Sloveniji odigrala dvije prijateljske utakmice protiv domaće reprezentacije te slavila na prvoj (2:1), a na drugoj remizirala (2:2).

- Za dva mjeseca imamo dodatne kvalifikacije za odlazak na Svjetsko prvenstvo protiv Poljske, a Slovenci igraju slično te su nam simulirali ono što nas očekuje i mogli smo vidjeti što još trebamo popraviti - rekao je David Mataja.

- Poljaci su jaki i agresivni, preferiraju individualnu obranu i sve se u njihovoj igri svodi na duele. Nisu ni taktički ni tehnički pretjerano dobri, ali zato su fizički moćni i čekaju nas dvije teške utakmice. Bit će to kao u boksu, navući ćemo rukavice i ući u ring, a onda slijedi borba do samog kraja.

Prva utakmica igrat će se 12. travnja u poljskom Koszalinu, a uzvrat će biti četiri dana kasnije u Zagrebu. Dotad će igrači biti zauzeti klupskim obvezama te će prije obračuna s Poljacima odraditi pet kola regularnog dijela sezone i četvrtfinale doigravanja, unutar kojih će se ugurati i »final eight« Hrvatskog kupa.

Veseli činjenica da su tijekom stanke u prvenstvu zdravstvene tegobe zaliječili Dean Moravac i Roberto Gozi, a po povratku u Pulu, Mataja se na prvom treningu mogao upoznati s dvojicom pridošlica, Španjolcem Joaquinom Herrerom Castrom i Francuzom Arthurom Yaunom Tchaptchetom Tchatom.

Ovih dana očekuje se i povratak Felipea Echeverryje, koji je na Copa America branio boje Kolumbije, s kojom se nije uspio »ugurati« među četiri najbolje reprezentacije što su izvukle vizu za svjetsku smotru.

Tanki na bekovima

- Kolumbija je nakon dvije startne pobjede upisala dva poraza u grupi te je na kraju završila u razigravanju za sedmo mjesto. Copa America završava u subotu i Echeverry će odmah krenuti za Pulu te postoji šansa da stigne na vrijeme za nedjeljnu utakmicu, no čak i ako uspije, pitanje je hoće li ga trener koristiti. Sve će ovisiti o tome u kakvom će se stanju vratiti i kakva će biti utakmica.

Bez njega i Vukmira, koji ima tri žuta kartona, malo smo »tanki« na bekovskim pozicijama, no možemo ih pokriti Daniel Moravac ili ja - smatra Mataja. - Što se tiče dvojice novih, tek sam s njima odradio nekoliko treninga i teško mi je donijeti konkretniji sud prije nego im prođe vrijeme prilagodbe i odigraju poneku utakmicu.

Castro je jako mlad i sigurno neće odmah biti pojačanje, no prošao je školu, igrao je samo futsal i to se vidi. Neće biti loš, ali ne možemo očekivati da će odmah rješavati utakmice. Tchato je iskusniji i prvi put sam ga vidio jesenas kad smo u Zagrebu ugostili Francusku.

Često smo u zadnje vrijeme igrali protiv Francuza i baš smo komentirali odakle su sad njega izvukli jer je odigrao jako dobru utakmicu. Jak je, ima odlične fizičke predispozicije i malo je drugačiji tip pivota od nas.

Puljani prvenstvo nastavljaju u nedjelju, kad će u 18 sati ugostiti Uspinjaču koju su jesenas svladali u Zagrebu s 10:1. Bit će to dvoboj lidera i »fenjeraša«.

Vatromet golova

- To su najnezgodnije utakmice, a usto je Uspinjača u nastavku prvenstva sasvim druga momčad. Igraju puno bolje i »razbili« su Vrgorac sa 6:1, s Olmissumom odigrali 5:5 nakon što su minutu i pol prije kraja imali 5:3, dok ih je Novo vrijeme svladalo 6:5, no bilo je u Makarskoj i nekih čudnih sudačkih odluka, poput nepostojećeg penala za domaćina.

Ova utakmica neće biti ni blizu one zagrebačke i čeka nas težak posao - uvjeren je Mataja. - Za očekivati je da oni neće igrati presing već će nas čekati na centru te tražiti svoje prilike iz kontre i polukontre.

Dvojica pivota im možda imaju višak kilograma, ali jako su dobri na lopti i kad je prime znaju biti iznimno opasni te će sigurno puno igrati na njih. Na njihovim utakmica uvijek je puno golova, a mi smo najefikasnija momčad lige te sve ukazuje da bi i u nedjelju mogao biti vatromet pogodaka, a ja se nadam da ćemo mi više zabiti, nego primiti.

Uspinjača u Pulu stiže u nezavidnoj situaciji, sa četiri-pet bodova zaostatka za najbližim konkurentima i jako teškim rasporedom u završnici regularnog dijela prvenstva.

- Bit će do samog kraja zanimljiva borba na dnu, kao i ona za vodeće pozicije. Sigurno su se nadali da bi im mi mogli pomoći pobjedom u Vrgorcu, no upisali smo poraz, a kako smo kolo prije toga doma remizirali s Osijekom, morat ćemo se za te kiksove vaditi na Uspinjači.

Osobno, volio bih da ostanu u ligi jer to je moj bivši klub u kojem sam proveo dvije godine, formirao se kao igrač i ušao u reprezentaciju, ali to im u nedjelju, na njihovu žalost, neće donijeti nikakav popust - zaključio je Mataja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter