ISTRA 1961

Puljani ostaju bez veznjaka dan prije utakmice s Lokomotivom: Petrusenko ide u Tursku

| Autor: Goran Rojnić
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Čini se da bi pulski prvoligaš mogao ostati bez ponajboljeg igrača središnjice terena, Ukrajinca Oleksandera Petrusenka. Prema pisanju internetskih medija, koji se pozivaju na druge internetske izvore, veznjak Istre 1961 dogovorio je navodno uvjete prelaska u turskog prvoligaša Antalyaspora, a pulskom bi klubu trebala pripasti odšteta od pola milijuna eura, plus bonusi.

Transfer Petrusenka bio bi moguć jer bez obzira što je u većini europskih zemalja prijelazni rok okončan, u Turskoj on traje do danas, što turskim klubovima omogućuje dovođenje igrača. I dok jedni interski mediji navode da postoji mogućnost da Petrusenko prijeđe u Tursku, drugi su ga već tamo preselili i prezentirali vijest kao da je transfer gotov. Antalyaspor nakon četiri kola turskog prvenstva ima četiri osvojena boda. Klub je to koji se uglavnom drži sredine ljestvice turskog prvenstva i u novoj sezoni upisao je pobjedu, remi i dva poraza.

Gubitak oslonca

Petrusenko je u redove pulskog prvoligaša stigao u kolovozu 2022. godine iz mađarskog Honveda po isteku ugovora. Za Istru 1961 je odigrao 69 utakmica i zabio jedan gol, nedavno pobjednički protiv Gorice (2:1), a dok je trener bio urugvajski stručnjak Gonzalo Garcia bio je igrač od njegova najvećeg povjerenja. Prema Transfermarktu vrijedi milijun eura, a ugovor s Istrom mu traje do kraja sljedećeg ljeta, što znači da bi u siječnju već mogao pregovarati s drugim klubovima i otići bez odštete. U karijeri je još bio član ukrajinskih klubova Minaj, Girnyk-Sport i kijevskog Dinama.

Doduše, dok ne bude potvrde iz pulskog kluba koji se za sada, barem tijekom jučerašnjih jutarnjih satiju, nije oglašavao, a i većini novinara Glasa Istre su i inače uskraćene informacije odlukom izvršnog direktora kluba, vijest nije moguće provjeriti. Dok ne bude objavljen "Thank you" teško će se provjeriti informacija, odnosno saznati da li je istinita.

Uostalom, internetski mediji Petrusenka su nedavno povezivali sa španjolskome Gironom, najugodnijim iznenađenjem prošle sezone španjolskog prvenstva i sudionikom Lige prvaka, no igrač je te kontakte na kraju demantirao pa je jasno da se radilo o neistinitoj informaciji.

Također, internetom je kružila i priča da engleski premijerligaš West Ham United želi angažirati stopera Darija Marešića te da ga izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić vidi u kadru reprezentativaca koje će povesti na Europsko nogometno prvenstvo koje se održalo u Njemačkoj. Pokazalo se i to kao promašaj, a i zvučalo je pomalo nevjerojatno.

Nema sumnje da će za Istru 1961 odlazak ponajboljeg igrača, veznjaka na kojeg se moglo uvijek osloniti, biti hendikep, pogotovo dan uoči nastavka prvenstvene sezone. Trener Paolo Tramezzani imat će sutra na raspolaganju veći dio kadra, osim ozlijeđenog stopera Kellera (ruptura lože), dok je Lawal, koji daje dubinu, i dalje po upitnikom zbog oporavka od manje rupture mišića).

Kako su se stoper Koski (Finska) i mladi Ramić vratili s reprezentativnih akcija tek u srijedu navečer, upitno je hoće li im talijanski trener dati povjerenje od prve minute. Također, neće konkurirati niti Lekouery, koji ima 3-4 presjedanja prije nego stigne u Hrvatsku iz Zelenortskih Otoka, ostaje za vidjeti. Pohvalno jest da je Lekouery, koji je bio asistent za važan pogodak Mauritanije, ali dugo putuje prema Puli, iako puno brže nego neka prijašnja iskustva.

Zahtjevna zadaća

Protivnik je sutra momčad koja je najmanje rado viđena na »Drosini«. Brzi igrači i tranzicija koju gaji Lokomotiva nikad nisu odgovarali Istri 1961, uistinu »crna mačka« za pulsku momčad, koja je u 53 utakmice upisala 26 pobjeda, naspram 12 Istre 1961, uz 15 remija.

Lokomotiva je na Drosini ostala neporažena u 18 navrata, a trener Silvijo Čabraja protiv Istre 1961 upisao je šest pobjeda, pet remija i te jedan poraz, upisan 2021. godine kada je Puljane vodio spomenuti Gonzalo Garcia. Svega jedna pobjeda Zeleno-žutih u posljednjih 11 utakmica protiv Lokomotive dovoljno govori koliko je zagrebačka momčad neugodan protivnik za pulskog prvoligaša.

Paolo Tramezzani to još nije spoznao. U jedinom dvoboju od kada vodi Istru 1961 protiv Lokomotive remizirao je bez pogodaka (0:0) na Drosini. Lokomotiva je uvijek bila mlada i brza momčad, no ove sezone u svojim redovima ima Leovca, Antolića, Čopa, Karačića i Kolingera, sve itekako iskusnike, što pulskoj momčadi sutrašnji izazov da ostvare pobjedu i upiši nova tri boda čini još zahtijevnijim.

Priželjkivana pobjeda Puljana nad Lokomotivom mogla bi značajno odrediti daljnji tijek sezone jer Zeleno-žuti bi se odvojili u gornji dio ljestvice i pustili Lokomotivu da se koprca na pretposljednjoj poziciji. Automatski bi Puljani imali manje tereta na leđima i slobodnije igrali u nastavku prvenstva.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter