tradicionalno ronjenje

Istarski ronioci istraživali "Linu", parobrod koji je izgrađen prije 145, a potonuo prije 120 godina

| Autor: Branko Biočić
(Foto DPA Rabac)

(Foto DPA Rabac)


Ronilački klub DPA Rabac organizirao je za članice Ronilačkog saveza Istarske županije već tradicionalno ronjenje na olupinu "Lina" koja se nalazi južno od rta Pečen u podmorju otoka Cresa. Tako je 70 ronioca zaronilo na prekrasnu olupinu teretnog parobroda, ex. Ville De Nemours, poznatijeg po imenu Lina.

Nakon okupljanja sudionika na rivi u Rapcu u 10 sati, 70 je ronioca krenulo brodom Flipper prema sjeverozapadnoj strani otoka Cresa, južno od rta Pečen gdje je 14. siječnja davne 1914. godine, zbog lošeg vremena, brod Lina udario u obalu i potonuo na dubinu od 26 do 53 metara. Parobrod "Lina" izgrađen je 1879. godine u brodogradilištu Newcastle on Tyne u Velikoj Britaniji, a porinut je 14. travnja 1879. godine. Bio je u vlasništvu Vincenza Granate iz talijanskog grada Barija i pripadao je kompaniji Societa "Adriatica". Bio je dužine 64,2 metra, širine 9 metara, visine 5,5 metara i nosivosti 1.060 tona.

(Foto DPA Rabac)(Foto DPA Rabac)

Po dolasku na lokaciju ronioci su podijeljeni u parove te su krenuli u razgledavanje olupine, a po povratku su imali prilike zaron nastaviti u obližnjoj malenoj spilji koja se nalazi uz samu obalu. Nakon što su svi ronioci izašli iz mora druženje je nastavljeno na brodu uz topli obrok te je uslijedio povratak prema Rapcu.

Domaćin DPA Rabac ovom prilikom ugostio je 70 ronioca iz 15 klubova članova Ronilačkog saveza Istarske županije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter