KOMEMORACIJA

Obilježena tragična pogibija mladih umaških antifašistkinja u Brutiji 28. ožujka 1944. godine: Prošlost i sadašnjost u pravedničkoj ideji Marije i Line

| Autor: Sanja BOSNIĆ

Na mjestu strijeljanja Marije Medice i Line Zakinja, dviju mladih antifašistkinja, koje su njemački vojnici ubili 28. ožujka 1944. u Brutiji, posađena su dva sljubljena čempresa kao simbol zajedništva hrvatskog i talijanskog naroda na ovim prostorima i njihove nesebične borbe za slobodom u vrijeme fašističkog jarma. Heroinama u čast, umaška Osnovna škola nosi ime "Marija i Lina", i svake se godine na godišnjicu njihove pogibije na spomen obilježju održava komemorativni skup gdje se govornici s velikim pijetetom prisjećaju Drugog svjetskog rata i ovog tragičnog čina.

Postale autorice naše povijesti

Tako je i ove godine, na dan 75. obljetnice od njihove brutalne smrti, u organizaciji Udruge antifašista Bujštine i OŠ Marije i Line, priređeno komemorativno okupljanje kojem su, osim predstavnika Udruge antifašista Bujštine i njihove umaške podružnice, učenika OŠ Marije i Line i TOŠ Galileo Galilei, prisustvovali i gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese, njegov zamjenik Ivan Belušić, predsjednik UA-a Buzet Edo Jerman, brojne delegacije političkih stranaka i Društva Josip Broz Tito IŽ, predstavnici Zveze združenih borcev Slovenije, općina Piran te predsjednik UA-a Grožnjan Rino Črnac. Žrtvama se došao pokloniti i visoki dužnosnik, potpredsjednik Hrvatskoga sabora Furio Radin.

Na samom skupu učenici škole vodili su prisutne kroz povijesno-kulturni program kojega je koordinirala profesorica Jelena Pajić. Nakon polaganja vijenaca na spomen obilježje, skup je otvorio Vinko Golčić, predsjednik podružnice UAB-a Umag, uputivši poseban pozdrav rodbini poginulih. Prigodni govor održao je potom gradonačelnik Bassanese. Uz tužne taktove skladbe "Konjuh planinom", koju je na harmonici izveo profesor Davor Kovačević, riječi gradonačelnika pale su na plodnije tlo.

- Marija i Lina su primjer kako se ustrajnošću i hrabrošću treba boriti do samoga kraja kada svim svojim srcem vjeruješ u promjenu i pravdu. Tako su postale autorice naše povijesti i scenaristice našega života, rekao je, između ostalog, gradonačelnik Bassanese.

Uče nas kako biti ravnopravni

Nakon njega skupu se obratila ravnateljica škole Sanja Zakinja povezujući u svom govoru prošlost i sadašnjost u bezvremenskoj pravedničkoj ideji.

- Ovaj susret prisjećanja na Mariju i Linu za sve nas ima ogromnu važnost. Od njih učimo kako ne smijemo pristajati na nikakve oblike ugnjetavanja i nasilja. One nas uče ravnopravnosti, prijateljstvu, domoljublju, poštivanju različitosti, a to je upravo zadatak odgojno-obrazovnih ustanova. Iako nisu među nama, brojni su naraštaji djece stasali na njihovim idejama učeći iz njihova primjera kako se brane ljudske vrijednosti i obespravljeni ljudi koji se ne mogu suprotstaviti zlu u miru, istaknula je u svom govoru Zakinja.

Od dana sjećanja na poginule junakinje do novog susreta oprostili su se mali pjevači iz školskog pjevačkog zbora pjesmom "Marija i Lina" za koju je riječi napisao učenik Stefan Mandić, a uglazbila Mirela Zemčak profesorica glazbene kulture. Pjevače je na gitari pratio učenik Matija Klaj.

Glavni koordinator organizacije prigodnog okupljanja bio je Grad Umag, a pokrovitelj tvrtka "Sipro" iz Umaga.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter