Majstorski brum

Tajne prihrane pridnene ribe za uspješan obalni ribolov

| Autor: Boris Bulić
(Privatna arhiva)

(Privatna arhiva)


Mnogi ribolovci muku muče oko prihrane pridnene ribe u obalnom ribolov. Premda to nije lagan posao, nije neizvodiv.

Prvi korak je, kao i uvijek, slaganje bruma.

Osnova ovog bruma je riblje brašno u koje se dodaju riblji otpaci ili izmrvljene srdele. Salamura od slanih srdela je uvijek dobrodošla komponenta, no u nedostatku se može jednostavno dodati sol, a mrvljeni suhi račići (kozice, gamarusi) će dodatno pojačati okus. Izmiješane komponente se razrjeđuju morem dok se ne dobije rijetka masa koja propada kroz prste. Tada se dodaje pijesak za kućne ljubimce pomoću kojeg se mogu formirati kugle veličine naranče. To je ekološki proizvod koji na sebe veže vlagu, ali i sve druge tekućine pri čemu ne mijenja ni okusne ni mirisne komponente.

Tvrde lopte se lako bacaju i brzo tonu. Na dnu se sporo otvaraju privlačeći sitnu, a za njom i krupniju ribu.

Važno je samo da pijesak ne bude parfimiran kako cijeli trud ne bi bio uzaludan.

A recept za brum za oboritu pridnenu ribu ide ovako:

– 2 kg ribljeg brašna

– 1 kg ribljeg otpada

– 1 litra salamure ili 2 šake soli

– 1 šaka suhih mrvljenih račića

– 2 kilograma ‘pijeska za kućne ljubimce’

– mora po potrebi

I kako bi rekli, rogi!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter