GOSTOVANJE U GALERIJI SKC U RIJECI

PROSTOR URBANE KULTURE IZ FAŽANE: Fažanski fanzini na izložbi u Rijeci

Print zine radionica - Prostor urbane kulture u fažanskoj kasarni

Print zine radionica - Prostor urbane kulture u fažanskoj kasarni


Izložba nastoji objediniti i predstaviti neke od aktualnih fanzina te približiti publici metode i prakse izražavanja fanzinske kulture

Prostor urbane kulture iz Fažane predstavlja se na izložbi u Galeriji SKC u Rijeci do 28. veljače kroz radove nastale na radionicama Print Zine i Mini Zini te kroz njihov arhiv nezavisnih publikacija - Fanzinoteku. Uz to na izložbi će biti predstavljeni riječki fanzini Nula negativ i Superkul.

Izložba, otvorena prošli vikend, nastoji objediniti i predstaviti neke od aktualnih fanzina te približiti publici metode i prakse izražavanja fanzinske kulture. Fanzini su neprofitabilne publikacije i oblik nezavisnog izdavaštva rađeni po do it yourself (uradi sam) principu, koji za ulogu imaju razmjenu informacija, ideja i umjetnosti te poticanje slobodnog i kreativnog izražavanja.

Oživljavanje kulturno-umjetničke scene

Prostor urbane kulture, kako kažu njegovi pokretači, namijenjen je aktivnom provođenju slobodnog vremena i oživljavanju kulturno-umjetničke scene u Fažani kontinuiranim programima poput filmskih projekcija, izložbi, koncerata, edukativnih radionica i predavanja. Jedan od glavnih ciljeva također je oživljavanje i pružanje podrške sceni nezavisnih izdavača, autora, umjetnika, ilustratora, dizajnera te stvaranje art zajednice kroz razne projekte realizirane u prostoru udruge. Prošle godine održane su dvije radionice izrade fanzina: Print Zine 2018 i Mini Zini 2019 u sklopu kojih je sudjelovalo više od dvadeset polaznika. Prije početka Print Zine radionice umjetnik Sergej Vutuc održao je uvodno predavanje o nastanku fanzina te razvoju njihove uloge u odnosu na zajednicu i društvo od njihove prve pojave do danas te o različitim vrstama fanzina, ali i o njegovom osobnom iskustvu i radu. U sklopu radionice Print Zine deset je sudionika izradilo svoj fanzin u više primjeraka a po jedan od svakoga čuva se u Fanzinoteci, arhiv nezavisnih publikacija koji se vodi u prostoru udruge.

"Po završetku radionice nastale grafike i ilustracije u radu na fanzinima predstavljamo u obliku izložbe koju ovdje prezentiramo zajedno sa primjercima fanzina dok je na radionici Mini Zini sudjelovalo 12 sudionika koji su oblikovali po jednu stranicu zajedničkog fanzina koristeći pisaču mašinu, akrile, kistove, fotokopirali i kolažirali tekstove, fotografije i ilustracije te ga na kraju umnožili i uvezali", kaže Oleg Morović, koji je organizirao i mentorirao radionice, u tekstu koji najavljuje izložbu. Napominje i da je kao rezultat radionice nastao mali fanzin koji sadrži i kalendar za 2019. godinu, a otisnuto je 100 primjeraka koji su podijeljeni besplatno polaznicima radionice i posjetiteljima Prostora urbane kulture.

Radovi mladih kretivaca

Nula Negativ je fanzin iz Rijeke odnosno okolnih zaselaka, a na izložbi bit će izloženi njegovi originalni kolaži zajedno s kolažima Drum zina. Fanzin ima fokus na riječkoj DIY sceni i koji želi potaknuti svoje čitatelje na solidarnost i zajedništvo te na borbu protiv kolotečine. Osim Nula negativa moći će se prolistati i nekoliko drugih riječkih fanzina iz arhive Zin Zin knjižnice.

Superkul je fanzin koji je nastao u proljeće 2017., a za cilj ima predstavljanje i jačanje vidljivosti umjetničkih radova mladih kreativaca. Radovi se protežu od vizualnih umjetnosti do raznih literarnih oblika. Do kraja 2018. izdano je pet brojeva u kojima je sveukupno sudjelovalo osamdesetak umjetnika i umjetnica iz cijele regije. Fanzin uređuju Tanja Blašković i Daria Morosin. (Priredio M. Ra.)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter