Ilustracija (Pixabay)
Ovo jelo poznato je pod imenom ćušpajz, cuspaz ili pak varivo - koji god naziv preferirate, riječ je o jelu od povrća koje se obavezno servira - toplo.
Svim varijacijama ovog jela jest zajedničko da se dugo kuha tj. vari. Prvotno je ovo jelo osmišljeno kao prilog ili nadopuna jela glavnom jelu poput mesa i krumpira, no savršeno funkcionira i kao samostalno glavno (i jedino) jelo.
Sastojci:
Priprema:
Od suhog mesa, koža, mrkve, celera i lovora skuhajte u 2-2,5 litre vode skuhajte temeljac za grah - varivo od graha, odnosno grah čušpajz.
Ako temeljac kuhate samo od mesa koje nećete poslije jesti (kosti, repići, suhe nogice) tada temeljac kuhajte u ekspres loncu 40 minuta. Nakon kuhanja meso bacite.
Ako pak mesni temeljac za grah varivo radite s mesom koje ćete poslije jesti (buncek, rebra špicevi) tada kuhajte u normalnoj posudi dok se meso ne iskuha. Povrće se mora totalno raskuhati.
Kad kuhate buncek, učinite to na laganoj vatri i kuhajte oko tri sata, pa povrće dodajte u zadnjem satu.
Izvadite povrće, lovor, meso i kože.
Stavite posudu u hladnu vodu, da se digne masnoća na vrh juhe, tako da lakše odstranite suvišnu masnoću.
U posebnoj posudi prodinstajte luk na malo ulja, da luk posmeđi.
Na dinstani luk dodajte koncentrat od pomidora, kratko prodinstajte da nestane kiseli miris, pa podlijte temeljcem te dodajte raskuhanu mrkvu i korijen celera. Dobro izmiksajte ručnim mikserom.
U mesni temeljac dodajte crvenu i slatku papriku, promiješajte da se razbiju grudice mljevene paprike te pustite da zakipi. Sada još jednom promiksajte i kušajte.
Priprema za varivo od graha zna već biti dovoljno slana od suhog mesa. Ako ipak fali soli dodajte vegete ili soli po ukusu. Grah kuhajte da lagano krčka još 15 minuta.
Prepržite slaninu i dimljenu vratinu na tavici bez masti.
Kada se zarumene dodajte to sve skupa u grah čušpajz i prokuhajte zajedno još 15 minuta.
Ako imate kobasica nemojte ih dodatno kuhati, nego ih samo stavite u kuhani grah. One će se još uvijek uspjeti iskuhati, a svoju aromu će pustiti u čušpajz od graha.
Na kraju dodajte kuhani grah i sjeckani peršin.
Buncek ili špic rebrica nasjecite i dodajte u kuhani grah.
Grah varivo ostavite par sati da se ohladi. Čušpajz od graha je ipak najbolji kad se jednom prigrije.
Dobar tek!
Savjet: Receptura ovog jela je vrlo fleksibilna - svo povrće i meso koje imate doma možete upotrijebiti za pripremu ćušpajza, a najvažnije je da u lonac ubacujete povrće redoslijedom koliko je vremena potrebno da se skuha. Ovo je okvirni recept, a vama prepuštamo da izrazite svoju kulinarsku kreativnost i pripremite svoj originalni ćušpajz.