Ilustracija (Shutterstock)
Kava je jedno od najomiljenijih pića na svijetu, a mnogi je radije kupuju već samljevenu, radi veće udobnosti.
Međutim, jednom samljevena vrlo brzo počinje gubiti svoje kvalitete.
Stoga se može dogoditi da vam se učini da nije jako mirisna, čudnog okusa ili čak da vam se stvaraju grudice, iako je zatvorena u posudi.
Postoji par učinkovitih savjeta koji čuvaju njenu aromu i svježinu i omogućuju vam da je držite dugo vremena:
Važno je koristiti hermetičke posude kako biste spriječili da kava dođe u produljeni kontakt sa zrakom i vlagom iz okoliša.
Ako se ne čuvaju u tamnoj, hladnoj smočnici, preporučljivo je odabrati neprozirne ili tamne.
Zapravo, mljevena kava mora biti zaštićena od svjetla i zraka.
Idealne posude su one od stakla, keramike ili metala, pod uvjetom da su opremljene hermetički zatvorenim gumenim brtvama.
Izbjegavajte plastiku, koja može osloboditi aromu i promijeniti okus mljevene kave.
Bitno je minimalizirati izlaganje zraku. Zbog toga morate imati spremnik koji se lako zatvara nakon svake uporabe.
Time se ograničava kontakt s kisikom i čuva svježina kave.
Čuvajte spremnik na hladnom, tamnom mjestu, kao što je smočnica, zidna jedinica zatvorena punim vratima bez stakla ili ladica.
Nadalje, mora biti udaljen od izvora topline poput pećnice ili zraka, poput prozora izloženog izravnoj sunčevoj svjetlosti.
Izbjegavajte kavu stavljati na otvorenu policu u prozirnoj staklenoj posudi.
Suprotno onome što neki tvrde, mljevenu kavu ne treba čuvati u hladnjaku ili zamrzivaču jer su ti prostori puni vlage koja je jedan od najgorih neprijatelja mirisa i svježine kave.
Svaki put kada se spremnik otvori, izložit ćemo ga udaru vlage.