Kuhajte s Glasom Istre

Recept dana: Pita od jabuka koja miriše na djetinjstvo

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Arhiva)

Ilustracija (Arhiva)


Ovo je pravi starinski recept za neodoljivu pitu od jabuka koja se topi u ustima i miriše na djetinjstvo.

Ispunite si kuću mirisom cimeta koji, uz sočne jabuke i prhko tijesto, zove na bezbrižno druženje uz šalicu čaja ili kave.

Ova je pita toliko divna i svestrana da ju možete jesti samu, a možete ju poslužiti i uz kuglu sladoleda od vanilije.

Sastojci:

Prhko tijesto

  • 400 g oštrog brašna
  • 200 g maslaca, ohlađenog
  • 2 jaja
  • 100 g šećera
  • 100 g kiselog vrhnja
  • 1 prašak za pecivo
  • ½ limuna - korica
  • 1 prstohvat soli

Nadjev

  • 100 g šećera
  • 1 kg jabuka
  • 2 žlice ruma
  • 1 prstohvat cimeta
  • 0,5 limuna - korica i sok

Priprema:

U brašnu prstima razmrvite hladni maslac. Dodajte ostale sastojke pa umijesite tijesto i oblikujte ga u loptu. Umotajte u plastičnu foliju te stavite u hladnjak na pola sata.

Ogulite jabuke, naribajte ih, pa stavite u lonac s ostalim sastojcima i propirjajte da ispari voda i nastane gatki, pomalo kašast nadjev.

Na ovaj način vam se prhko tijesto neće smočiti sokovima iz jabuka. Sklonite tavu s vatre čim primijetite da je tekućina iz tave isparila. Ostavite 20-ak minuta da se ohladi, taman dok valjate tijesto.

Izvadite tijesto iz hladnjaka te ga podijelite na dva jednaka dijela (možete to i prije nego ga stavljate na hlađenje).

Lim za pečenje nauljite i pobrašnite, a višak brašna otresite. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.

Jedan dio tijesta razvaljajte na dimenzije pleha kojeg koristite pa u njega stavite tijesto. Po tome rasporedite pirjane jabuke. Razvaljajte i drugi dio tijesta te ga stavite preko jabuka; izbodite vilicom.

Stavite u pećnicu i pecite oko 45 minuta. Nakon što je pita gotova, izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi.

Pitu narežite na kockice i pospite šećerom u prahu. Poslužite.

Izvor: Index recepti

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter