VINKOVCI

Vinkovci: Otvorena izložba "Ostavština Slavka Mađera"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U vinkovačkoj Gradskoj knjižnici i čitaonici u ponedjeljak je otvorena izložba "Ostavština Slavka Mađera" u spomen na toga pjesnika, koji je umro 1946. godine, a brat je mnogo poznatijeg pjesnika i književnika Miroslava Mađera.

Ravnateljica te knjižnice Vedrana Lugić podsjetila je kako je 2020. godine supruga pokojnog pjesnika Miroslava Mađera - Marija Mađer vinkovačkoj knjižnici darovala njegovu ostavštinu i ostavštinu njegova brata Slavka.

Ostavština Slavka Mađera sadržava veliku količinu materijala s više od 1200 kartica rukopisa, 300 kartica strojopisa te više od 100 kartica čistopisa, rekla je, dodajući kako je riječ o jedinoj sačuvanoj zbirci toga pjesnika i jednoj od najvećih zbirki rukopisa općenito u Republici Hrvatskoj.

"Detaljna analiza će sigurno potrajati još nekoliko godina jer je vrlo malo izvora o Slavku Mađeru, čiji je najbolji poznavatelj bio brat Miroslav, koji je umro 2015. godine", rekla je Vedrana Lugić.

Na analizi vrijedne građe, koja je trenutačno dio Zavičajne zbirke Cibaliana, radio je njezin voditelj Tihomir Marojević.

„Ta ostavština stigla nam je u jednoj kutiji i na prvi pogled nije odavala svoj značaj. Međutim, kada smo mi to otvorili, pokazale su se stranice i stranice rukopisa i strojopisa, ali dijelom i fotografska građa, likovna građa, knjižna građa, dokumenti”, rekao je Marojević.

Na otvorenju izložbe bio je i vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

Pjesnik Slavko Mađer (Ruma, 1922. - Novi Marof, 1946.) maturirao je u vinkovačkoj Gimnaziji, gdje se i počeo zanimati za književnost. U Zagrebu je studirao pravo, ali je ubrzo obolio od tuberkuloze. Nakon rata kratko je radio kao novinar u "Glasu Slavonije", a zatim u propagandnom odjelu Jugoslavenske narodno-oslobodilačke fronte. Prvu pjesmu "Djedu" objavio je u časopisu "Omladinac".

Veći dio pjesnikove ostavštine objavio je mlađi brat Miroslav pod zajedničkim imenom Miroslav Slavko Mađer u zbirkama "Mislim na sunce", "Raskršće vjetra" i "Izabrane pjesme". Prevođen je na bugarski, francuski, engleski, njemački, poljski i ruski jezik. Ime Slavka Mađera nosi KUD iz Cerića, u blizini Vinkovaca.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter