u porečkoj knjižnici

Izložba knjiga iz cijelog svijeta o poznatom malom čarobnjaku Harryju Potteru

Meki i tvrdi uvezi, klasični serijali, ilustrirana izdanja, knjige u različitim bojama, kućna izdanja, serijali izdani u obliku malih, tankih knjižica, jubilarna izdanja, knjige iz hogwartske biblioteke te knjige vezane uz filmove o Harryju Potteru, sve je to zastupljeno na izložbi "Harry Potter – Izložba raznih izdanja iz cijeloga svijeta" autora Damira Tonkovića

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Izložba Harry Potter

Izložba Harry Potter


Gradska knjižnica Poreč pripremila je izložbu u kojoj donosi na stotine svjetskih izdanja o malom čarobnjaku koji je zaludio generacije i generacije knjiških moljaca - Harryju Potteru.

Meki i tvrdi uvezi, klasični serijali, ilustrirana izdanja, knjige u različitim bojama, kućna izdanja, serijali izdani u obliku malih, tankih knjižica, jubilarna izdanja, knjige iz hogwartske biblioteke te knjige vezane uz filmove o Harryju Potteru, sve je to zastupljeno na izložbi "Harry Potter – Izložba raznih izdanja iz cijeloga svijeta" autora Damira Tonkovića.

Ovaj sisački profesor fizike ima vjerojatno najveću zbirku Harryja Pottera na svijetu, a koja je javnosti dostupna za listanje i čitanje. On je putem različitih kanala, a najviše preko društvenih mreža, od 2015. godine, nabavio petstotinjak izdanja i sada ih prezentira diljem domovine. A zna da nije ni na pola puta do kompletiranja zbirke svih svjetskih izdanja.

Ukrajinski, hebrejski, tajlandski, turski, njemački, vijetnamski, francuski, mongolski, engleski, azerbajdžanski, japanski, kineski, galicijski, estonski, katalonski, latinski, talijanski, hrvatski!

ghfndfhn

- A ako poželite vidjeti kako sva ta svjetska izdanja, koja su oduševila djecu diljem zemaljske kugle, izgledaju, otkrijte baš iz ovih ukoričenih remek-djela koja ćete naći među stotinama knjiga pristiglih u Poreč, vele iz porečke knjižnice.

- Kolekcija knjiga iz serijala o Harryju Potteru, kao i drugih knjiga o njemu, nastala je kao rezultat kolekcionarske znatiželje za prikupljanjem nečeg što postoji u gotovo svim dijelovima svijeta, na mnogo jezika i u mnogo izdanja. Najprije su u moju kolekciju ušle knjige na hrvatskom, tvrdih i mekih korica, zatim na engleskom, a potom su se počele pojavljivati knjige na raznim jezicima iz raznih država, pa čak i dijelova nekih država koji imaju svoj jezik.

Danas kolekcija broji oko 560 knjiga i mislim da će dio kolekcije koji je izložen na ovoj izložbi biti interesantan, kako ljubiteljima Harryja Pottera, tako i ljudima koji žele vidjeti kako izgledaju knjige na jezicima do kojih je teško doći u svakodnevnom životu.

Na dosadašnjim izložbama pozornost su privlačile upravo knjige na jezicima s kojima se rijetko susrećemo, a dodatno i one koji se čitaju "s krive strane knjige". Tako su mnogima bila zanimljiva izdanja na hindi jeziku, sinhala, mongolskom, urdu, maorskom, tradicionalnom i suvremenom kineskom, kmerskom, hebrejskom. Poseban doživljaj isto tako pružaju i različiti dizajni korica među kojima su neki jedinstveni i ne ponavljaju se na izdanjima u drugim zemljama.

Nadam se da će izložene knjige pružiti zadovoljstvo svim ljubiteljima knjiga i fanovima Harryja Pottera iz Poreča i okolice, jednako kao što su pružale zadovoljstvo na dosadašnjim izložbama u drugim gradovima po Hrvatskoj.

Izložba ostaje otvorena do 20. travnja od ponedjeljka do petka od 8 do 19 sati te subotom od 9 do 13 sati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter