UMJETNOST I ELEKTRONIKA

Predstavljeni rezultati radionice HUiU-a: Istraženi i snimljeni izvori elektromagnetnih sijevanja

| Autor: Mladen Radić
(Snimila Leona Teodorović)

(Snimila Leona Teodorović)


U Dnevnom boravku Rojca jučer je održano predstavljanje rezultata radionice "Integrirane prakse u umjetnosti i elektronici" uz interaktivni performans »Sunce i grad«. Radionica i prezentacija održani su u suradnji Hrvatskog udruženja interdisciplinarnih umjetnika s Tehničkom školom Pula, a polaznici su bili mehatroničari 3 MT iz ove škole.

Solarne oluje

Voditelji i mentori su bili Lavoslava Benčić i Simon Macuh koji je detaljnije predstavio projekt, a radionica se bavila prirodnim i društvenim pojavama kroz kontekst ekologije prostora. Cilj je bio znatiželjno otkrivanje i jasno prikazivanje djelovanja prirodnih sila u području koje je skriveno u osjetilima, ali potpuno okružuje ljude.

(Snimila Leona Teodorović)(Snimila Leona Teodorović)

Kroz ekološki aspekt radionice zajedno su razmišljali i podizali svijest o postojanju nevidljivih i nečujnih slojeva svijeta kroz tehnološke i umjetničke procese, koji imaju velik utjecaj na živote i još uvijek nepotpuno predvidljive posljedice na kvalitetu života budućih generacija.

Svi električni uređaji emitiraju umjetne EM valove, i čak oko svakog kabla koji te uređaje napaja, mogu se ti valovi detektirati. Umjetni elektromagnetski valovi su više milijuna puta jači od prirodnog, a to je Sunce, pa se ovaj fenomen naziva elektrosmog, a Macuh je spominjao i mogućnost solarne oluje koja može izazvati probleme poput nestanka struje.

(Snimila Leona Teodorović)(Snimila Leona Teodorović)

Elektromagnetsko mapiranje je geofizička tehnika za detekciju elektromagnetskih valova ili zračenja u unutarnjem ili vanjskom prostoru te je elektromagnetska polja u uređaju mogu pretvoriti u zvučne signale koji postaju čujni u području ljudskog sluha. Hodajući pulskim ulicama polaznici radionice su EM detektorom istraživali izvore elektromagnetnih sijevanja i snimali ih. Uobičajeni izvori elektromagnetskih valova u gradu su elektro ormarići, antene, automobili, parkirni automati kao i uređaji koji se koriste u specifične svrhe ako je to usklađeno sa specifičnom publikom (npr. za invalide: liftovi, defibrilatori, električna kolica ...).

Terensko istraživanje

Išli su po gradu i mapirali sve uređaje koji su priključeni na struju i koji imaju neko određeno elektromagnetsko zračenje i onda su s tim uređajima koje su napravili, detektirali i bilježili te zvukove koje su onda snimili kao semplove na jednom laptopu. Na prezentaciji su jučer nadodali, odnosno nadogradili te zvukove.

(Snimila Leona Teodorović)(Snimila Leona Teodorović)

Oni su kroz tu radionicu pokušali osvijestiti ono što se vidi i ne čuje u stvarnosti te postaje jasno da svaki taj uređaj proizvodi neki zvuk, odnosno da elektromagnetski valovi imaju neki svoj zvuk. Tih valova ima svugdje, oni prolaze kroz ljude i utječu na organizam, što se vidjelo i na prezentaciji gdje su se učenici povezali sa senzorima i onda se emitirao zvuk što je pokazalo da su ljudi provodnici koji upijaju sve što je u okolini, a da toga nisu svjesni. Bila je to prilika i mladim mehatroničarima da u praksi nadograde znanje i da nauče izrađivati te uređaje koji mogu poslužiti za detekciju bilo kojeg tog elektromagnetskog zračenja i dalje se igrati s tim.

Izvori elektromagnetizma

Uobičajeni izvori elektromagnetskih valova u gradu su elektro ormarići, antene, automobili, parkirni automati kao i uređaji koji se koriste u specifične svrhe ako je to usklađeno sa specifičnom publikom (npr. za invalide: liftovi, defibrilatori, električna kolica ...).

(Snimila Leona Teodorović)(Snimila Leona Teodorović)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter