slogan "ženi koja se igra"

Donosimo program šestog "Tjedna istarskih knjižnica" u rovinjskoj knjižnici

| Autor: Glas Istre
(Foto Gradska knjižnica "Matija Vlačić Ilirik" Rovinj)

(Foto Gradska knjižnica "Matija Vlačić Ilirik" Rovinj)


 satiDruštvo bibliotekara Istre i ove godine, šesti put zaredom, organizira manifestaciju Tjedan istarskih knjižnica (TIK) koja će se održati od 23. do 28. rujna.

Ovogodišnji program TIK-a održat će se pod sloganom "Ženi koja se igra". Posvećen je temama koje prikazuju položaj žena u društvu, a obuhvatit će razmatranja o seksizmu, nezastupljenosti žena u obrazovanju, femicidu, patrijarhatu i ženskim pravima.

Kroz predavanja i književna predstavljanja, istražit će se kako su žene kroz povijest bile marginalizirane te kako i danas nastavljaju borbu za ravnopravnost i pravdu. Poseban naglasak stavit će se na kreativni doprinos žena u književnosti, kao i na aktualne probleme poput rodno uvjetovanog nasilja i femicida. 

U sklopu ove manifestacije rovinjska Gradska knjižnica "Matija Vlačić Ilirik" najavljuje sljedeća događanja:

23. rujna - Položaj žene i sklapanje braka u Istri u srednjem i ranom novom vijeku predavanje znanstvenice prof. dr. sc. Marije Mogorović Crljenko (u dogovoru sa srednjim školama) 

25. rujnaJunakinje hrvatske prošlosti (knjižničarke u dogovoru s osnovnim školama) 

27. rujna u 19 sati - Marina Vujčić - predstavljanje knjige "Sigurna kuća"  (moderatorica Sanja Jovičić)

Marina Vujčić dobitnica je V. B. Z. književne nagrade za najbolji neobjavljeni roman za roman Susjed te višestruka dobitnica Nagrade Marin Držić za drame, hvaljene i izvođene u hrvatskim kazalištima, a za roman "Pedeset cigareta za Elenu" autorica je 2021. godine nagrađena BOOKtigom, nagradom za najčitaniju knjigu u istarskim knjižnicama.  Nakon Stolareve kćeri, dnevničkih zapisa meditativnog tona, Marina Vujčić ponovno piše fikciju, koja se zbog uvjerljivosti doima kao najbrutalnija stvarnost. Sigurna kuća prodoran je krik protiv svih oblika nasilja nad ženama. U društvu u kojemu se istovremeno rasplamsavaju rodno uvjetovano nasilje i borba protiv njega Sigurna kuća jedna je od najvažnijih knjiga koju možemo pročitati ove godine.

Također, u okviru održavanja TIK-a, pridružujemo se svim istarskim knjižnicama u akciji Članarina na po' koja će se provoditi 25. rujna kada će svim članovima biti omogućen upis u knjižnicu u pola cijene.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter