pulski novinar

Prije sto godina rođen Just Ivetac: Novinar mora napisati najmanje dvije kartice dnevno

| Autor: Vanesa BEGIĆ
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Na jučerašnji bi dan pulski novinar, književnik i publicist, dugogodišnji djelatnik našeg lista, jedno vrijeme i glavni urednik - Just Ivetac - (Karojba, 8. travnja 1924. – Rovinj, 27. listopada 2013.) proslavio svoj stoti rođendan.

Rođen u Karojbi, završio je klasičnu gimnaziju u Kopru, a novinarsku školu u Zagrebu. Nakon 2. svjetskog rata i završetka novinarske škole radio je kao novinar u Glasu Istre, čiji je glavni urednik bio 1950. Radio je u Borbi, Riječkom listu, te od ranih sedamdesetih ponovno u Glasu Istre, koji je 1969. godine postao dnevnik, sve do umirovljenja 1984. godine.

Bio je posebno poznat po svojoj stalnoj rubrici koju je objavljivao kontinuirano 14 godina, »Tjedni raport iz Trsta«, za koju je dobio 1975. godine nagradu Društva hrvatskih novinara »Zlatno pero«.

Uvijek je govorio da ne možeš biti novinar ako ne napišeš barem dvije kartice dnevno, a on je to činio i dugo nakon umirovljenja 1984. godine. Nastavio se baviti publicistikom bilježeći zanimljivosti iz istarske povijesti, arheologije, zemljopisa i dijalektalnih govora, a surađivao je i dugi niz godina s našim listom svojim brojnim prilozima.

- Za novinare se kaže da spadaju među one koji žive najkraće. Za našega kolegu Justa Ivetca se to svakako ne bi moglo reći, ali bi za njega sigurno vrijedila ona posebnost da spada među rijetke kojima je život namijenio poslanje da budu novinari. I bio je, do posljednjeg trena dok je mogao pisati one svoje dvije legendarne kartice dnevno - i tako cijelog života, punih sedam desetljeća. Zanimljivo je to kod Justa, a o tome je ne mali broj puta pričao nama mladim kolegama uz kavu i dok je još pušio onu svoju lulu, kako se kao klinac sa šesnaest godina zatekao tamo negdje u okolice Like i Korduna u partizanima. Kako je pokazivao talent za crtanje brzo su ga zaposlili kao ilustratora za zidne novine i karikaturista za potrebe prvih tiskovina na oslobođenim teritorijima. Tako je s karikature brzo »skliznuo« u ono novinarstvo koje ostavlja pisanog traga na papiru, a bome i na prstima od crnila olovnog tiska, zapisao je kolega Mate Ćurić 2013. godine u in memoriamu Ivetcu.

Dobitnik je i Nagrade »Otokar Keršovan« za životno djelo 1991. godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter