ZAGREB

Ministrica kulture izrazila sućut u povodu smrti Mladena Vasaryja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek izrazila je sućut obitelji u povodu odlaska Mladena Vasaryja, jednog od naših najboljih glumaca, koreografa i pedagoga, naglasivši kako gotovo i nema zagrebačkog teatra s kojim Vasary nije surađivao.

''Od prvih dana svoje glumačke karijere kada je kao dijete ostvario nezaboravnu ulogu Pere Kvržice u antologijskoj ekranizaciji romana Mate Lovraka, Vasary je čitav svoj život posvetio kreiranju osebujnih likova i zapaženih uloga na kazališnim daskama, ali i na filmu, televiziji i radiju. Gotovo da i nema zagrebačkog teatra s kojim nije surađivao od Teatra &TD, Knappa, Dramskog kazališta Gavella, Kazališta Trešnja, Komedije, ZKM-a, sve do različitih produkcija u engleskim, njemačkim i francuskim kazalištima, istaknula je ministrica dodavši da je osobito živopisne uloge ostvario u ambijentalnom teatru naših ljetnih festivala, Dubrovačkim ljetnim igrama i Splitskom ljetu.

Obuljen Koržinek ističe kako joj je ovog ljeta bila osobita svjedočiti Vasaryjevom nespornom talentu i gledati jednu od njegovih posljednjih izvedbi u „Kralju Leareu“ Teatra Ulysses gdje je kultnu ulogu Lude odigrao svom snagom glumačke strasti, prkoseći teškoj bolesti.

Mladen Vasary, dodala je, ''osim što je bio neumoran glumac i kreativac, upijao je znanje od najboljih scenskih bardova, od školovanja kod slavnog francuskog glumca i umjetnika pokreta Jacquesa Lecoqa u Parizu do istraživanja i usavršavanja s brojnim svjetskim redateljima, pedagozima, glumcima i koreografima''.

Svoje je stečeno znanje i iskustvo nesebično i neumorno prenosio mlađim generacijama, kako u inozemstvu tako i u Hrvatskoj kao profesor glume na katedri scenskog pokreta na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu i suradnik studija Glume i medija na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, podsjetila je ministrica.

''Kazališnoj publici ostat će zapamćen po nezaboravnom otjelovljenju likova Shakespearea, Molièrea i Aristofana, Krleže, Cervantesa, Stopparda i drugih, svojim kolegama glumcima i redateljima kao odan suradnik i prijatelj, a svojim studentima kao posvećeni predavač i sjajan pedagog'', stoji u sućuti ministrice. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter