Najbolji nalazi dolaze iz morskog mulja

FOTOGALERIJA / U Svetim srcima otvorena izložba "S pogledom na more: Rimska vila u Valbandonu"

| Autor: Vanesa Begić


Arheološki muzej Istre upriličio je otvorenje izložbe "S pogledom na more: Rimska vila u Valbandonu" u Muzejsko-galerijskom prostoru Svetih srca u Puli. Autorice izložbe su Aleksandra Mahić Sinovčić i Ida Koncani Uhač.

Ovaj vrlo vrijedan izložbeni postav prikazuje izuzetne nalaze otkrivene tijekom zaštitnog arheološkog nadzora 2022. godine na sjevernoj obali uvale Valbandon, u prvom redu kamenu dekorativnu plastiku i arhitektonske elemente koji su pripadali rimskoj vili.

Rimska vila u Valbandonu, smještena na sjevernoj i južnoj strani uvale, pripisuje se luksuznom maritimnom zdanju u kojem je život trajao od 1. stoljeća pr. Kr. do 5. stoljeća.

Na izložbi su, osim kamenih spomenika, predstavljeni i drugi nalazi poput građevinskih i dekorativnih elementa, posuđa, raznolikih uporabnih predmeta te arheobotanički nalazi koji se čuvaju u fundusu muzeja. Uz suvremenu tehnologiju, predstavljena je vizualizacija pojedinih prostorija vile, pružajući uvid u njihov izgled i atmosferu.

- Nalazi iz Valbandona su zbilja fenomenalni, posebno mi je drago da ih napokon predstavljamo. To je pronađeno u razdoblju od rujna do prosinca 2022. godine, tijekom obavljanja zaštitnog arheološkog nadzora nad građevinskim radovima na uređenju i gradnji nove operativne obale na sjevernom dijelu luke Valbandon. U podmorju su bili izuzetni nalazi kamene plastike i arhitektonske dekoracije koji su bili dio arhitekture rimske vile. Provedeni arheološki nalaz rezultat je i dobre suradnje između djelatnika Arheološkog muzeja Istre i Lučke uprave Pula koja je s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture, Istarskom županijom i Općinom Fažaa krenula u projekt uređenja lučice Valbandon, kazao je ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo.

Autorice izložbe naglasile su da osim recentnih arheoloških nalaza iz podmorskog iskopa prilikom uređenja i gradnje nove operativne obale, izlažu se i nalazi iz starijih istraživanja te oni koji su početkom 21. stoljeća dospjeli u muzej zahvaljujući donaciji savjesnih građana.

Mahić Sinovčić naglasila je da su ti nalazi zbilja izuzetni, a spomenula je i istraživanje austrijskog konzervatora Antona Gnirsa na tom području oko 1905. godine, dok je Ida Koncani Uhač istaknula da je riječ o pomalo neobičnim nalazima, te da su najbolji nalazi oni iz morskog mulja. Izrazila je zahvalu i studentima, svim suradnicima koji su radili na tom istraživanju te na prezentiranju građe.

Autorice su navele da je uređenje interijera rimske vile ukazalo na bogatstvo i luksuz što se očituje u izvedbi mozaičkih podova, ali i zidnih dekoracija.

Među nalazima iz Valbandona pronađeni su i ostaci skulptura koje su ukrašavale prostor vile: dva reljefno obrađena postamenta za herme, tri glave hermi, jedna necjelovita herma, glava skulpture Apolona i nekoliko prepoznatljivih ulomaka, poput ruke ili noge i lavlje grive.

Herme su, saznajemo, skulpturalne forma koja se sastoji od biste postavljene na postament.

Izložba će biti postavljena u Svetim srcima do 10. studenog.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom