Danas dva zanimljiva događanja uz izložbu "Lica gladi"

Predavanje o prehrani nekadašnjih stanovnika Istre i "jestiva izložba"

| Autor: Ian Tataj
"Jestivu izložbu" pripremaju učenici pulske Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu

"Jestivu izložbu" pripremaju učenici pulske Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu


U sklopu izložbe "Lica gladi", postavljene u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca danas će u 11 sati u Polivalentnoj dvorani Arheološkog muzeja Istre Mario Novak sa zagrebačkog Instituta za antropologiju održati predavanje "Što nam kosturni ostaci govore o pojavama gladi i prehrani drevnih stanovnika Istre?", o tome kako glad i neadekvatna ishrana utječe na ljudske kosti i zube, te koje se bolesti vežu uz ove pojave.

Također, govorit će se i o tome kojim je metodama detaljno rekonstruirana prehrana nekadašnjih Istrijana.

Ta se je prehrana uglavnom sastojala od žitarica, raznih vrsta kaše, kruha i ugljihodrata, a hranu koju danas uzimamo "zdravo za gotovo", meso i mlijeko, konzumirala se samo u određene dane, ili je pak bila namijenjena isključivo visokim društvenim slojevima.

U podne, pak, u samim Svetim Srcima, inspirirani antikom, učenici slastičarskog i turističko-hotelijerskog usmjerenja Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu, prezentirat će izvorna rimska jela kroz program "Na antičkom jelovniku", što čini unikatnu »jestivu izložbu« koju će svi prisutni moći okusiti, i koja obuhvaća zanimljive kulinarske kreacije poput punjenih datulja s pinjolima, orasima, zelenim paprom - kuhanih u medu ili pak kruha od pirovog brašna sa slanim srdelama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter