NEUOBIČAJEN PRIZOR

Javio nam se čitatelj iz Fažane: Na travnjak ispred kuće "sparkirao" - helikopter

| Autor: Jelena Milović
(Snimio čitatelj)

(Snimio čitatelj)


Helikopter koji slijeće na travnatu površinu pored kuće doista nije svakodnevan prizor; pogotovo kad je riječ o površini koja za tu namjenu do sada nije služila i privatan je posjed. Upravo je taj nesvakidašnji prizor snimio prije nekoliko dana naš čitatelj kojeg je sve i uznemirilo, te je kontaktirao redakciju Glasa Istre.

Mjesto slijetanja ovog helikoptera bilo je između Fažane i Vodnjana, na travnatu površinu pored jedne kuće, a neuobičajenom događaju pokušali smo dodati kontekst kroz upit nadležnima. Na kraju smo kontekst i dobili, ali do njega i prošli put od nekoliko dana preko kanala informiranja.

Kontrola zračne plovidbe

Naime, prvo smo telefonski kontaktirali pulsku podružnicu Hrvatske kontrole zračne plovidbe kako bi dobili odgovor i informacije te nam je službenica odgovorila da nema nikakvu informaciju o helikopteru i potvrdila kako oni i jesu prava adresa gdje se mogu zatražiti odgovori na ovakva pitanja. Također, obećala nam je poslati odgovore ukoliko sazna pojedinosti.

Budući da odgovori nisu pristizali, fotografiju i upit smo poslali rukovoditelju podružnice Istra/Kvarner, Mariu Birkiću, koji nam je odgovorio kako nije ovlašten za iznošenje informacija te nas je uputio na glasnogovornicu Hrvatske kontrole zračne plovidbe. To smo i učinili te poslali upit i fotografiju na tu adresu.

(Snimio čitatelj)(Snimio čitatelj)

- Helikopter registarskih oznaka UR-HNG često leti u hrvatskom zračnom prostoru za što posjeduje valjano odobrenje Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo (HACZ) koja je nadležna za izdavanje takvih odobrenja za izvan aerodromska slijetanja i polijetanja, odgovorila nam je Marina Halužan, Specijalistica za korporativne komunikacije i pojasnila kako je uloga Hrvatske kontrole zračne plovidbe (HKZP) u navedenom i svim drugim sličnim slučajevima ograničena na pružanje usluge kontrole zračnog prometa, usluge zrakoplovnih informacija te usluge uzbunjivanja i spašavanja koje se pružaju za sve zrakoplove s uredno popunjenim planom leta. Helikopter registarskih oznaka UR-HNG imao je uredno popunjen plan leta te su mu usluge kontrole zračnog prometa pružene na uobičajen način, saznali smo od Specijalistice za korporativne komunikacije.

U međuvremenu smo i sami malom internetskom pretragom naišli na informaciju da je riječ o privatnom helikopteru, putem prepoznavanja fotografije. Međutim kako smo odgovorom Marine Halužan upućeni i na sljedeću adresu, onu Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, uputili smo još jedan upit koji je pružio i pojašnjenje cijele ove situacije.

Izdano odobrenje

- Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo (HACZ) je izdala odobrenje za izvanaerodromsko slijetanje i uzlijetanje helikoptera, ukrajinskom operatoru PJSC Concern Galnaftogaz, helikopterom tipa Bell 429, registarskih oznaka UR-HNG u razdoblju od 21. lipnja do 21. rujna 2024. godine. Prilikom izdavanja odobrenja Agencija provjerava da li operator udovoljava Pravilniku o izvanaerodromskom slijetanju i uzlijetanju helikoptera i propisanim uvjetima koji se odnose na sigurno izvođenje operacija. Za razliku od aviona, helikopter je zrakoplov čija je namjena često takva da iziskuje upotrebu na prirodnim površinama ili terenima, odnosno izvanaerodromski.

Upravo zbog toga piloti helikoptera tijekom svojeg školovanja prolaze vrlo zahtjevne vježbe i provjere, a koje uključuju i prirodne terene. Operator je dužan prilikom izvođenja spomenutih letačkih operacija posebice obratiti pozornost na blizinu gusto naseljenih područja, ljudi, životinja, vozila, instalacija te prepreka, odnosno mora u potpunosti primijeniti Pravilnik o izvanaerodromskom slijetanju i uzlijetanju helikoptera u kojem se o tome pobliže govori, odgovaraju nam iz HACZ-a.

Upotreba helikoptera na prirodnim površinama ili terenima pod uvjetima i na način koji je usklađen s primjenjivim propisima za sigurnost zračnog prometa uobičajena je praksa zbog koje se građanstvo ne mora brinuti za svoju sigurnost, zaključuju na kraju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter