poveznica na bratimljenju Labina, Carbonie i Raše

Prijem načelnika općine Raša i gradonačelnika Labina za Maura Pistisa

| Autor: Branko Biočić
(Foto Grad Labin)

(Foto Grad Labin)


U Maloj vijećnici Grada Labina jučer je organiziran zajednički prijem sa strane gradonačelnika Valtera Glavičića i načelnika Općine Raša Lea Knapića za Maura Pistisa iz bratimljenoga grada Carbonie na otoku Sardiniji u Republici Italiji.

Mauro Pistis bio je poveznica na spajanju i bratimljenju gradova Labina, Carbonie i Raše koji dijele zajedničku rudarsku prošlost, ali i zajedničko nastajanje u doba totalitarnog fašističkog režima.

Raša je nastala 1937., grad Carbonia 1938., a Podlabin 1942. godine. Nastali u istim gradovima neposredno pred 2. svjetski rat, izgledom su vrlo slični pa je npr. današnji Trg labinskih rudara brat blizanac Plaza Roma u gradu Carbonii.

Mauro Pistis autor je knjige "La tragedia nella miniera carbonifera di Schisòrgiu". Susretu su prisustvovali i nekadašnji kustos Narodnog muzeja Labin gospodin Tulio Vorano, kao i gospodin Rinaldo Racovaz. Dogovoreni su naredni kontakti između gradskih vlasti Labina, Raše i Carbonie kako bi se nastavile zajedničke aktivnosti na očuvanju zajedničke rudarske i arhitektonske baštine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter