susret istarskih kantadura

"Zakantajmo istrijanske kante" ove subote u Baratu: Kante po domaću, na tanko i debelo

| Autor: Zoran Oljača
Pjevaju sve generacije (Arhiva Glasa Istre)

Pjevaju sve generacije (Arhiva Glasa Istre)


Tradicionalni godišnji susret istarskih narodnih pjevača – kantadura – 26. put po redu, održat će se ove subote u Baratu, s početkom u 19 sati. Ovaj susret jedinstven je po tome što je to jedina manifestacija posvećena prezentiranju isključivo dvoglasja tijesnih intervala, odnosno pjevanja "na tanko i debelo".

(Arhiva Glasa Istre)(Arhiva Glasa Istre)

Prepoznatljiv stil pjevanja

Riječ o specifičnom folklornom stilu pjevanja koje je prepoznatljivo za područje Istre te je kao takvo uvršteno u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, a dio je i UNESCO-vog reprezentativnog popisa nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Susreti kantadura održavaju se od 1996. godine kada je s ovom vrijednom manifestacijom započeo pokojni Renato Pernić, a u svojim je počecima manifestacija bila putujućeg karaktera, odnosno susreti su se održavali po različitim mjestima Istre. No, ovaj se susret od 2004. godine održava u Baratu te se stoga i može reći kako je ovo selo postalo "domom istrijanske kante", a Baračani pravi domaćini koji će se i ove godine pobrinuti da se kantaduri dobro osjećaju u Općini Kanfanar. Tradiciju organiziranja susreta danas nastavlja Renatov sin Daniele Pernić.

(Arhiva Glasa Istre)(Arhiva Glasa Istre)

Uvertira uz KUD Dvigrad

Susret će početi u 19 sati nastupom članova Kulturno-umjetničkog društva Dvigrad, nakon čega se očekuje nastup više desetaka kantadura svih generacija iz cijele Istre. Nakon službenog dijela manifestacija koja će se održati podno crkve svetog Petra u Okovima u Baratu, uslijedit će i zabava uz svirku i pjesmu do dugo u noć. U slučaju lošeg vremena, manifestacija se seli u obližnji društveni dom.

Organizatori manifestacije su Općina Kanfanar, Turistička zajednica Općine Kanfanar i Daniele Pernić, a voditelj programa je Davor Ban iz Barata.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter