počast žrtvama

Prošlo je 80 godina od spaljivanja sela Dane i Vodice, ali Ćićarija i dalje pamti strahote Drugog svjetskog rata

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Snimila Gordana Čalić Šverko)

(Snimila Gordana Čalić Šverko)


Mještani Dana i Vodica na Ćićariji obilježili su 80. obljetnicu spaljivanja svojih sela, kod spomen obilježja poginulim borcima u NOB-u i žrtvama fašističkog terora. U Danama je o povijesnim zbivanjima govorila predstavnica Udruge sela Dane Jasna Poropat, a u Vodicama Vesna Žmak, koje ujedno potpisuju i organizaciju ovog kolovoškog skupa.

Počast žrtvama

Prije točno 80 godina Nijemci pale šest kraških sela među kojima je selo Dane, podsjetila je tom prigodom Jasna Poropat.

- Tog 10. kolovoza 1944. godine, kada je selo Dane zapaljeno, stanovnici su se dijelom sklonili u Novačku pećinu ili su ih odveli zajedno sa stokom do Podgrada ili drugdje u Sloveniju. Neki su se potom vratili i smjestili po okolnim selima, jer su u selu samo dvije kuće bile za stanovanje, a drugi su ostali u Sloveniji. Jedan muškarac i tri žene odvedeni su u Auschwitz. Svi su se iz logora vratili živi. U NOB-u poginulo je trinaest Danaca partizana u obrani sela, a pale su i četiri civilne žrtve. Danas odajemo počast žrtvama fašističkog i nacističkog terora te šaljemo svoje molitve da prestanu ratovi i sukobi u svijetu, poručila je Jasna Poropat.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Dan na koji su prije 80 godina spaljena i razorena sela, obilježen je na inicijativu i angažmanom mještana, kazala je kod spomen obilježja u Danama laniška načelnica Roberta Medica.

- Nadu budi duh mještana, njihov žar i ponos, antifašizam ukorijenjen u svima nama koji se prenosi iz generacije u generaciju, kao angažman i incijative mještana koje pokreću brojne aktivnosti u laniškoj općini i rezultati su vidljivi. Nema straha za Ćićariju, iako nam neki statistički podaci, broj stanovnika, ne idu u prilog, kazala je Medica.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

U Danama se ratnih strahota prisjetila Silvana Zupičić, imala je svega pet godina kada su zapalili selo. Stariji su joj pričali kako je bilo strašno. Sve su kuće bile zapaljene, osim jedne.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Predsjednik Udruge antifašista Grada Buzeta Edo Jerman podsjetio je da je nedavno u Rašporu, uz 80. obljetnicu Prve oblasne konferencije AFŽ-a za Istru, obilježena i 80. obljetnica spaljivanja šest kraških sela, Vodica, Dana, Trstenika, Rašpora, Račje Vasi i Klenovšćaka. Spaljivanje sela, kazao je Jerman, bila je tragedija čije se posljedice i danas osjećaju. Bez krova nad glavom u tih šest sela ostalo je više od 400 obitelji s oko 1.800 članova. Govoreći o antifašizmu, Jerman je kazao kako treba cijeniti i poštivati temeljne vrijednosti antifašizma, jer kako je naglasio, Europa ih poštuje i cijeni, svijet također, a u Hrvatskoj negdje da, negdje ne.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Pored spomenika palim borcima i žrtvama fašizma u Vodicama, o danu na koji je prije 80 godina selo spaljeno, a svi stanovnici protjerani, govorila je i Vesna Žmak. U Vodicama su spaljene gotovo sve kuće, 60 stambenih i 54 gospodarska objekta. Danilo Ribarić (Toncin) u knjizi "Borbeni put 43. istarske divizije" opisujući povratak Druge brigade na Kras piše "Prolaz kroz selo Vodice, s potpuno izgorjelim kućama, bez ljudi koji su tako srdačno dočekivali naše borce, izazvao je borcima suze u očima."

Sve istjerali iz kuća

- Okupili smo se da odamo počast svim žrtvama fašizma, onima koji su položili živote i onima koji su preživjeli strahote, kazala je Žmak. Prenoseći sjećanja danas pokojne Milene Kuparalove Sušanj, koja je imala 12 godina kad su okupatori zapalili Vodice, Žmak je istaknula kako su rano ujutro sve stanovnike istjerali iz kuća, žene, djecu i starce. Muškarci su bili u partizanima ili u logoru. Prvo su ih potjerali na jednu čistinu, u Doline, onda su ih vratili nazad. Htjeli su ih sve strpati u malu Polinu hižu, i zapaliti kuću "kako u Lipi". Došao je tada njemački oficir na motoru i kazao da ih ipak vode za Obrov. Važnu ulogu imao je pop koji je bio stalno sa seljanima. Govorio je njemački i tako ih spasio. Još je jedan čovjek govorio njemački, "neki pitur ki je biva poli Polinih", Talijan i on je puno pomogao. Mještani su na vozovima napustili selo. Kada su se nakon oslobođenja vratili u Vodice nisu imali gdje stanovati. Neki su otišli za Pulu, neki za Kopar, neki za Rijeku i više se nisu vratili.

U Danama je prije Drugog svjetskog rata bilo više od 360 stanovnika, a danas ih je svega devet stalnih. Prema popisu iz 1910. godine u Vodicama je živjelo 596 stanovnika. Danas ih je petnaestak, većinom starije životne dobi, i još desetak redovnih vikendaša.

Kod spomen obilježja u Vodicama, recitacije je kazivao Rok Ličen, student glume u Ljubljani, po maminoj strani porijeklom iz Vodica u kojima danas s obitelji i živi. Minutom šutnje odana je počast poginulima u Drugom svjetskom ratu i u Domovinskom ratu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter