FEŠTA OD PEDOĆI

FOTO / Na fešti u uvali Santa Marina spremljeno rekordnih 800 kilograma pedoći

| Autor: Zvonimir Guzić / Glas Iste
(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)

(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)


Tradicionalna Fešta od pedoći koja se održava preko dvadeset godina u uvali Santa Marina pored Vabrige, oborila je sve prijašnje rekorde po broju podijeljenih dagnji.

Svježe školjke

- Preko 800 kilograma pedoći smo imali ove godine, što je znatan porast u odnosu na prošlogodišnjih pola tone. Školjke koje se uzgajaju u uvali Santa Marina, ujutro se vade i očiste, a navečer ih spremamo. Svježe iz mora završe u loncu. U pripremu su uz načelnika Nivia Stojnića i mene bili uključeni i članovi lokalnog komunalnog poduzeća, a veseli nas činjenica što nas je posjetio ogroman broj ljudi tako da nam se cjelodnevni trud isplatio. Manifestacija je imala velik broj aktivnosti od pripreme buzare na vabrižanski način u izvedbi naših najmlađih, sajma domaćih proizvoda "Istarska web tržnica", humanitarne akcije udruge Valsanta do bogate gastronomske ponude i zabavnog programa, rekla je direktorica Turističke zajednice Tar-Vabriga Sanja Žužić.

(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)

Općina Tar-Vabriga jedna je od prvih u Istri počela sa organizacijom ribarskih večeri koje su kasnije prerasle u tematske ribarske fešte. Nedavno je bila fešta od sardoni koja je također izazvala velik interes i dobru posjećenost. Osim gastronomske ponude ribljih specijaliteta, izvornih vina i ulja te čarobnog morskog krajobraza, ova manifestacija nudi cjelokupan doživljaj ribarske tradicije ovoga kraja čemu svjedoči i Interpretacijski centar ribarstva – "Ribarska kuća Santa Marina" koja je nedavno otvorena u ovoj uvali. Fešta je ponudila i sajam domaćih proizvoda okupljenih oko "Istarske web tržnice", koji je u ponudi imao mnogobrojne domaće autohtone proizvode lokalnih OPG-ova.

(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)

Uz dobru gastro ponudu manifestacija je imala i dojmljiv zabavni program koji je otvorio Le Monde band, a svojim nastupom završio popularni Night Express koji je pozvan umjesto najavljenog splitskog kantautora Tedija Spalata koji je u zadnji čas morao otkazti koncert zbog viroze. Rekordan broj posjetitelja razveselila je i činjenica da se cijena dagnji nije mijenjala u odnosu na prošlu godinu tako da su za svega 7 eura mogli uživati u dojmljivim porcijama ove morske delicije.

Dagnja je naša najrasprostranjenija i najpoznatija školjka. Nalazimo je na ušćima rijeka te područjima bogatim vruljama, kao i u zaklonjenim obalama bez jakih valova. Naraste do 150 milimetara dužine i može težiti 0,2 kilograma. Hrani se filtriranjem mora pri čemu dnevno može infiltrirati do 70 litara morske tekućine. Zbog svoje hranidbene vrijednosti, otpornosti i plodnosti, dagnja se na našoj obali uzgaja još od vremena starog Rima. Može se jesti sirova ili kuhana, od rižota i pohane dagnje, do onog najčešćeg načina pripreme, a to je na buzaru koji je dominirao i na Fešti od pedoći u Santa Marini.

Treba istaknuti da je u sklopu fešte bila organizirana i humanitarna akcija Udruge Valsanta iz Tara koja želi financijski pomoći svom mladom sugrađaninu Stefanu za liječenje i rehabilitaciju. Cijelu večer članice udruge su neumorno pekle fritule i dijelile ih u zamjenu za donacije.

(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)

Stefan je početkom 2023. godine doživio tešku prometnu nesreću s višestrukim prijelomima vratne kralježnice. Nakon dugotrajnog bolničkog liječenja i velikog broja operacija, uslijedile su razne terapije i rehabilitacije, a nadu u povratak normalnom životu nudi Poliklinika Glavić iz Zagreba za što je potreban iznos od oko 30.000 eura.

Mnoštvo posjetitelja strpljivo je stajalo u redu za fritule i na taj način podržalo ovu hvalevrijednu humanitarnu akciju udruge Valsanta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter