turistički događaj godine

VELIKA FOTOGALERIJA / Bili smo na otvorenju 12. izdanja Srednjovjekovnog festivala u Svetvinčentu

| Autor: Jelena Milović / Glas Istre


U organizaciji Općine Svetvinčenat, Turističke zajednice Općine Svetvinčenat i Savičente d.o.o. započelo je i svečano otvoreno 12. izdanje Srednjovjekovnog festivala u Svetvinčentu koje se održava do ove nedjelje. Program je započeo u 18 sati otvaranjem vrata viteških tabora nakon čega je uslijedio streličarski show, veličanstveni sokolarski show te svečani mimohod kroz cijelo mjesto koji je i prethodio svečanom otvorenju.

(Snimila Jelena Milović / Glas Istre)(Snimila Jelena Milović / Glas Istre)

Tradicionalna i najiščekivanija aktivnost za one najmlađe - dječja bitka za obranu kaštela i ove godine izaziva njihov veliki interes, a održava se upravo tijekom prve večeri festivala. Međutim, i do tada uz maštovite igre, ali i šarene štandove, nema mjesta praznom hodu.
Svetvinčenat je danas doista središte Srednjega vijeka, a šušur koji ga prati, uz zvukove srednjovjekovne glazbe, ali i svih pozadinskih zvukova zanata i vještina, odvodi putnika namjernika vremeplovom u neka izmaštana vremena. Cijeloj slici poseban štih daju kostimi tog vremena, pa ako samo nakratko krenete sanjariti, mogli bi uploviti u neku paralelnu stvarnost. A tako će biti cijelog vikenda.

(Snimila Jelena Milović / Glas Istre)(Snimila Jelena Milović / Glas Istre)

Inače, program festivala podijeljen je u tri tematska dana - današnji obiteljski dan, subotnji dan viteštva te dan legendi, posljednjeg dana, u nedjelju. Prilagođen je za sve generacije, a koje se sve rado i odazivaju.

Na Danu viteštva ove subote moći će se vidjeti viteške borbe, borilačke vještine, predstavljanje srednjovjekovne artiljerije i opsadnih sprava udruge, a jedna od glavnih točki večeri je i konjički turnir u izvedbi izvrsne slovačke udruge Hector, nakon kojeg će uslijediti i atraktivni fire show talijanske udruge Toi Ahi. Posljednjeg dana, u nedjelju posvećen je legendama, a posjetitelje očekuje bogati program uz borbe vitezova, nastup zastavičara i konjički turnir koji ćer kulminirati s odličnim fire showom udruge "Flame Rain Theatre" iz Austrije. Sve završava s prikazom legende o vještici Mare te "scenskim spaljivanjem" kaštela.

(Snimila Jelena Milović / Glas Istre)(Snimila Jelena Milović / Glas Istre)

U samom kaštelu Morosini-Grimani može se osvježiti uz srednjovjekovne koktele i lounge kutak, a svaki dan festivala tu je i srednjovjekovni sajam, prezentacija srednjovjekovne kuhinje, zanatske radionice, freskoslikarstvo, streličarstvo, mačevanje, ulični zabavljači, srednjovjekovne igre i gastro ponuda.

Ovaj je festival prošle godine bio prepoznat i predložen kao finalist za "Turistički događaj godine" Hrvatske turističke zajednice između stotine manifestacija, što puno govori o njemu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter