webgis

Vodnjan uspješno digitalizirao prostorne podatke, uskoro će ih i građani moći pregledavati

| Autor: Glas Istre
(Foto Grad Vodnjan)

(Foto Grad Vodnjan)


Uspješno je realizirana prva faza planiranih aktivnosti digitalizacije prostornih podataka i vezanih procesa Grada Vodnjan uvođenjem u rad suvremenog geoinformacijskog programskog sustava baziranog na web tehnologijama (webGIS).

WebGIS je sustav za interaktivnu vizualizaciju, analizu i upravljanje geografskim podacima putem weba. Uvođenjem ovog modernog IT rješenja Grad je povećao razinu svoje pametne infrastrukture i pritom unaprijedio status "pametnog grada".

(Foto Grad Vodnjan)(Foto Grad Vodnjan)

Digitalizirani su i kartografski vizualizirani podaci komunalne infrastrukture (nerazvrstane ceste, javna rasvjeta), Prostorni plan uređenja Grada Vodnjana, poljoprivredna zemljišta, registar imovine i vlasništva katastarskih čestica, digitalne kartografske podloge te evidencija obveznika komunalne naknade.

Uz digitalizaciju ovih podataka, uspješno su odrađene i integracije s javno dostupnim podacima iz sljedećih izvora:

  •         Državna geodetska uprava (DGU)
  •         ARKOD sustav (poljoprivredne parcele)
  •         Hrvatske ceste
  •         Informacijski sustav prostornog uređenja (ISPU).

Integracija i objedinjavanje podataka u jedinstveni programski sustav omogućuje jednostavniji pristup i bolju povezanost prostornih podataka što unapređuje efikasnost upravljanja gradskom infrastrukturom, procesima i resursima.

U sljedećoj fazi projekta, fokus će biti na dodatnom strukturiranju postojećih podataka, kao i na proširenju podataka i programskih sustava koji će se integrirati u uspostavljeni programski alat.

Nakon dovršetka ove faze, građanima će biti omogućen pristup prostornim podacima putem interaktivne tematske karte. Time će se napraviti iskorak prema transparentnijem i otvorenijem poslovanju gradske uprave s obzirom da će se građanima omogućiti da na brz i jednostavan način dobiju uvid u prostorne podatke i infrastrukturu našega grada.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter