VODNJAN

DIGITALIZACIJA RADA SPORTSKIH KLUBOVA: Umjesto administracije, treneri će konačno raditi svoj posao

| Autor: Patricija SOFTIĆ
Lorenzo Gašparić, Elvis Marić i Enea Codacci potpisali su ugovor o uvođenju SOM aplikacije (P. SOFTIĆ)

Lorenzo Gašparić, Elvis Marić i Enea Codacci potpisali su ugovor o uvođenju SOM aplikacije (P. SOFTIĆ)


SOM sport aplikacija već se primjenjuje u mnogo klubova diljem Hrvatske i u kratkom vremenu već je doprinijela da se povećava efikasnost klubova u provedbi programa i vođenja članskih obveza i naplate članarina, ali i da se poveća zadovoljstvo roditelja i trenera

U Vodnjanu je u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta potpisan Ugovor o uvođenju sustava digitalizacije rada sportskih klubova i organizacija koje djeluju na području Grada Vodnjana. Tako će uskoro u primjeni biti aplikacija SOM sport koju je sredstvima EU razvila IT tvrtka Fortis Labor iz Zagreba. SOM sport aplikacija je kojom će Sportska zajednica Grada Vodnjana digitalizirati cijeli proces praćenja isplata javnih dotacija i pravdanja tih financijskih sredstava sportskih klubova. Osim toga sportskim klubovima je kroz tu aplikaciju omogućena lakša, brža i efikasnija naplata članarina, ali i vođenje evidencije članova.

Transparentnije trošenje novca

- Inicijativa za uvođenjem ove aplikacije krenula je zajednički od Sportske zajednice i Grada Vodnjana iz razloga što želimo unaprijediti poslovanje Sportske zajednice i udruga, prvenstveno u smislu bolje transparentnosti trošenja javnog novca. Ova aplikacija omogućit će nam lakše poslovanje i kontrolu naših sportskih udruga, a imamo ih 21. Među njima ima onih koje funkcioniraju dobro, transparentno, no ima i onih koje možda rade s manje entuzijazma i znanja, a naš je cilj pomoći im da opstanu i učinkovito funkcioniraju. Cijeli proces financiranja i rada sportskih udruga do sada je funkcionirao uz mnogo papirologije, pri čemu su se neki podaci možda malo preuveličavali, ili se neki nisu navodili, a bitni su. Sada će nam svi podaci biti dostupni, što će nam omogućiti lakše donošenje financijskih i drugih planova i potpora za te iste udruge, a klubovima će pomoći da se njihovi treneri bave sportskim segmentom, a ne utjerivanjem dugova ili nošenjem uplatnica i sličnim poslovima koji nisu u njihovom opisu djelovanja, objasnio je Elvis Marić, predsjednik Sportske zajednice Grada Vodnjana.

Lakše praćenje podataka

Lorenzo Gašparić, direktor tvrtke Fortis Labor, objasnio je da su on i kolege s kojima je razvio ovu aplikaciju i sami bili sportaši te su vrlo brzo shvatili da mnogi treneri moraju obavljati jako puno administrativnih poslova koji im oduzimaju puno energije i vremena, a koje bi mogli uložiti u rad s djecom. Stoga su jako dugo razvijali ovu aplikaciju koja bi svim klubovima trebala omogućiti prelazak sa silnih papira i excel tablica u puno lakši digitalni oblik.

- SOM Sport je jedinstvena aplikacija koja omogućuje da sportski klubovi sve svoje aktivnosti i ostale operativne stvari vode doslovno kroz par klikova. Ovim projektom omogućili smo klubovima da se ubrza i olakša proces velike administracije i papirologije, da lakše prate sami svoje aktivnosti i podatke te tako poboljšavaju rad svog kluba, a samim time i da se učinkovitije raspolaže proračunskim sredstvima jedinica lokalne samouprave. I Sportska zajednica Grada i Grad Vodnjan u realnom vremenu znat će koliko je koji klub opravdao namjenska sredstva iz proračuna, ali i koliko se mališana i članova bavi sportom. Možda je najbitnije to što će sada svi roditelji istovremeno moći primiti obavijesti jednim klikom, ali i platiti članarinu, primjerice, pomoću QR koda. Za sve predstavnike sportskih klubova održat ćemo dvije radionice kako bismo im objasnili način rada u našem sustavu, naglasio je Gašparić.

Ova aplikacija već se primjenjuje u mnogo klubova diljem Hrvatske i u kratkom vremenu već je doprinijela da se povećava efikasnost klubova u provedbi programa i vođenja članskih obveza i naplate članarina, ali i zadovoljstvo roditelja i trenera. No ovo je prvi put da će jedan grad uvesti potpunu digitalizaciju cijele Sportske zajednice.

Zamjenik gradonačelnika Grada Vodnjana Enea Codacci naglasio je kako biti prvi u digitalizaciji funkcioniranja Sportske zajednice i priliči upravo jednom gradu u kojem se smjestio hrvatski IT i telekomunikacijski div Infobip. Pritom je izrazio svoje zadovoljstvo zbog provedbe ovog projekta koji će Gradu Vodnjanu na koncu omogućiti i puno bolje planiranje proračuna za sport.

- Grad Vodnjan će i dalje ulagati u sport na svom području, a to potvrđuje i povećanje financijskih sredstava za potrebe rada Sportske zajednice Grada i sportskih klubova te konstantna ulaganja u sportsku infrastrukturu koje je Grad predvidio u gradskom proračunu za 2020. godinu, poručio je Codacci.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter