fešta za uskrsni ponedjeljak

Sutra Gračišće postaje vinski centar svijeta. Doznajemo detalje smotre koja privlači tisuće posjetitelja

| Autor: Gordana Čalić Šverko
Ovako je to izgledalo prošle godine (Snimio Edi Prodan)

Ovako je to izgledalo prošle godine (Snimio Edi Prodan)


Uskrsni ponedjeljak već je tradicionalno rezerviran za Izložbu vina Gračišće koja počiva na temeljima gračaške smotre. Prvi puta održana 1994. godine, bila je jedna od prvih u Istri te spada u one kojima se probio led suvremenom pristupu vinarstvu. Izložba vina središnje Istre ove će se godine održati po 29. put te zahvaljujući tisućama vinoljubaca pružiti jedinstveni spoj ugođaja srednjovjekovnog gradića i kvalitetnog vina. Organizator je Općina Gračišće, a suorganizator Turistička zajednica središnje Istre.

Ovako je to izgledalo prošle godine (Snimio Edi Prodan)Ovako je to izgledalo prošle godine (Snimio Edi Prodan)

Na ovogodišnjoj vinskoj manifestaciji, 1. travnja, sudjelovat će 42 vinara sa ukupno 112 uzorka vina uglavnom Istarske županije, ali i nekolicina vinara iz Primorsko-goranske županije, uz tradicionalne goste iz bratske općine Mokronog-Trebelno Slovenija.

Vinari ponajviše izlažu tradicionalne istarske sorte, malvaziju i teran, ali i muškat, chardonnay, pinot, merlot, refošk i borgonju. Za ocjenjivanje vina zadužena je komisija za pod vodstvom dr. sc. biotech. Kristijana Damijanića. Unatoč teškoj i izazovnoj 2023. godini za sve vinare, posjetitelje očekuju vrhunske malvazije. Vinari su tijekom godina postali vrhunski ambasadori istarske enogastronomije na međunarodnoj razini, privlačeći pažnju ljubitelja vina iz cijelog svijeta i pridonoseći ugledu Istre kao uspješne vinske destinacije.

Vino će se moći degustirati u 14 konoba koje su dobile nazive prema drevnim obiteljskim imenima kao što su primjerice Pjerina, Dohtorić i Kunicić, te u konobama koje su nosile nazive prema specifičnim mjestima u Gračišću, kao što su Potok i Forteca. Konobe su raspoređene po cijeloj starogradskoj jezgri, a uz katalog koji ujedno služi i kao putokaz može se birati koje konobe će se posjetiti i koje vino kušati. U konobama su na raspolaganju hostese koje toče vino u za to predviđenim degustacijskim čašama, dok se na pojedinim punktovima može kupiti i butelje vina.

Ovako je to izgledalo prošle godine (Snimio Edi Prodan)Ovako je to izgledalo prošle godine (Snimio Edi Prodan)

Program ovogodišnje izložbe bit će na tragu dosadašnjih: svečano otvorenje je u 11 sati, dodjela priznanja u 16 sati, zatvaranje konoba u 19 sati i zabavni program od 19 sati. Posjetitelje svojom glazbom po "konobama" i ulicama Gračišća uveseljavaju i svirači na tradicionalnim instrumentima, a bogata gastronomska ponuda je još jedan od razloga za dolazak u Gračišće. Nakon zatvaranja konoba iza 19 sati zabava se seli na glavni trg gdje će okupljene zabavljati Gustafi.

Priznanje za trud i zalaganje organizatora Izložbe vina Gračišće ove su godine dali i predsjednik Zoran Milanović, uz pokroviteljstvo Ministarstva poljoprivrede i Istarske županije, i na taj način obilježili izložbu vina kao važan čimbenik doprinosa razvoju vinarstva središnje Istre, a zbog broja posjetitelja i medijske popraćenosti manifestacije, doprinosa u prepoznavanju vrijednosti središnje Istre kao turističke destinacije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter