UPOZNAVANJE S BAŠTINOM

FOTO / Dosad najposjećeniji "Dani rukotovorina" u Etnografskom muzeju Istre 

| Autor: Vanesa Begić
(Osobna arhiva)

(Osobna arhiva)


 Stručno-edukativna manifestacija »Dani rukotvorina« koja se održava već osam godina zaredom upriličena je u Etnografskom muzeju Istre s temom »Rukotvorci u gostima s torbom u ruci«. Na manifestaciji je sudjelovao velik broj polaznika, a program je realiziran u suradnji s rukotvorcima iz Istre, gošćama iz Međimurja te Slovenije, čime manifestacija nastavlja s međunarodnim karakterom.

Druženje, učenje, stvaranje

Jedan od važnih ciljeva manifestacije je edukacija i prijenos znanja i vještina između generacija te muzeja kao mjesta druženja, učenja, stvaranja i upoznavanja s baštinom.

(Osobna arhiva)(Osobna arhiva)

Započelo je uz otvorenje izložbe »Nose i prenose – torbe, borše, košare…« autorica Nikoline Rusac i Mirjane Margetić, koje su ujedno i voditeljice manifestacije. Izložba daje presjek predmeta iz fundusa muzeja kojima se služilo za nošenje i prenošenje stvari.

- Mogu se razgledati raznovrsne košare izrađene od vrbe, bekve, vunene bisage, drveni i kožni kovčežići, remen za nošenje knjiga, svečana torbica za svetu pričest i ostalo, vele autorice koje naglašavaju kako su svi ovi oblici torbi izrađeni od prirodnih materijala koji su ljudima bili na raspolaganju kroz povijest, ali i danas.

(Osobna arhiva)(Osobna arhiva)

Nakon otvorenja izložbe uslijedila je modna revija torbi na kojoj je predstavljen dio Kolekcije Lui slovenske dizajnerice Ane Cajhen koja je nositeljica nematerijalne kulturne baštine slamarstva na području Domžala koje je u registru Ministarstva kulture Slovenije. Svoje torbe predstavili su i učenici Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna iz Pule koje su ujedno i nosili reviju. Osim njih kao modeli u reviji predstavile su se i djevojke iz Poludnevnog boravka Pazin za osobe s intelektualnim poteškoćama te učenice OŠ iz Višnjana.

(Osobna arhiva)(Osobna arhiva)

- Aktivno kreativni dio manifestacije počeo je radionicama izrade cekera od komušine, koju su vodile članice Udruga žena Nedelišće. Vještina izrade ovih tradicijskih cekera na listi je nematerijalne kulture Republike Hrvatske tako da su se polaznici imali prilike upoznati s ovom vještinom od samih nositeljica ovog dobra.

Makrame, tehnika uplitanja čvorovima, pokazala se kao vrlo zanimljiva polaznicima prijašnjih manifestacija stoga je i ove godine održana pod vodstvom Vojke Kotiga (Gropp.arete) uz koju su polaznici imali priliku izraditi svoju prvu torbu ili drugi uporabni predmet, navode autorice.

Radionice

Tradicijsku vještinu izrade košara od šiba vrbe, bekve predstavio je Livio Bratičić. Uz njega su polaznici mogli savladati ovu tehniku i izraditi košaru. Za mlađe posjetitelje organizatorice su održale radionice oslikavanja platnenih torbi.

Ovogodišnja je manifestacija bila do sada najposjećenija, s uz mnogobrojne polaznike, radionicama su se priključili i brojni turisti koji su posjetili Kaštel u vrijeme održavanja manifestacije.

(Osobna arhiva)(Osobna arhiva)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter