planirana dinamika radova

Rekonstrukcija u punom jeku: Opločenje rovinjskog Trga maršala Tita započinje krajem mjeseca

| Autor: Aldo POKRAJAC
(Snimio Aldo Pokrajac)

(Snimio Aldo Pokrajac)


Radovi na rekonstrukciji središnjeg Trga Maršala Tita odvijaju se prema planu te bi krajem ožujka trebalo započeti njegovo opločenje. Marko Paliaga, gradonačelnik Rovinja kaže da je sve pod kontrolom, da se radovi odvijaju planiranom dinamikom te da bi prva faza rekonstrukcije trebala biti okončana kako je i ugovoreno.

- Stalno smo u razgovorima s voditeljima projekta, nadzornim inženjerima i izvođačima. Za prvu fazu i dalje su aktualni rokovi koji su definirani ugovorom, a to je kraj lipnja. Veći dio trga već je zatrpan, a dok se završavaju zadnji radovi na infrastrukturi važno je da započne opločenje, kazao je Paliaga i zamoli sugrađane za strpljenje jer je riječ o složenim radovima koji se odvijaju paralelno.

Trenutno je zatvoren prolaz ispred zgrada Muzeja grada i Doma kulture. Naime, radi se na spajanju elektroinstalacija prema trgu s trafostanicom kraj zgrade Muzeja. Da bi se iz pravca tržnice došlo do gradske uprave, treba zaobići trg do drugog prolaza ispred hotela Adriatic i kroz Balbijev trg ići dalje u stari grad.

(Snimio Aldo Pokrajac)(Snimio Aldo Pokrajac)

Preusmjeravanje prolaza

Voditelj gradilišta arhitekt Goran Trivić kaže da se u završnoj fazi spajanja infrastrukture trga s postojećom moraju zatvarati pojedine dionice, ali se u dogovoru s investitorima održavaju prolazi barem s jedne strane. Nakon zatvaranja prolaza ispred Muzeja, slijedi još jedno prilikom spajanja instalacija pred Balbijevim lukom, pa će i u tom smjeru za ulaz u stari grad trebati koristiti zaobilazne prolaze.

Dodaje da radovi ne kasne, čemu su pridonijele i relativno povoljne vremenske prilike. Uz to, u veljači su niski vodostaji mora s posebno izraženim osekama, pa je bilo manje plavljenja gradilišta kroz porozno tlo trga.

Dosad su na području središnjeg trga i susjednog Trga na mostu zamijenjene instalacije vode i telefonije. Za eventualno kasnije pojačavanje opskrbe strujom postavljene su nove cijevi kroz koje će se moći polagati kablovi većih dimenzija. Najviše posla bilo je oko obnove vodovodnih instalacija i kanalizacije što je uglavnom dovršeno pa je trg na više lokacija već ispunjen materijalom.

Postepeno postavljanje novog opločenje od kanaanskog kamena kičmenjaka započeti će na povijesnom Trgu na mostu, na mjestu gdje s preko mosta ulazilo u grad na otoku. Tu će se kombinirati staro i novo opločenje. Sa ovoga trga upotrijebiti će se brojne originalne ploče. Oštećene će se zamijeniti novima koje će biti tako obrađene da se neće razlikovati. Takav način opločavanja raditi će se po uputama konzervatora čime će se zadržati povijesna matricu trga.

Inače, radovi na obnovi trga započeli su početkom listopada prošle godine. Ovaj složen projekt vrijedan tri milijuna eura predviđa opločenje i uređenje trga te će se provoditi u četiri faze na ukupnoj površini od 13.530 četvornih metara. Sadašnja, prva faza projekta obuhvaća potez od Trga na mostu do Malog mola, a njime je predviđena sanacija i rekonstrukcija kamenog, asfaltnog i betonskog popločenja i rubnjaka prema zatečenom povijesnom uzorku.

(Snimio Aldo Pokrajac)(Snimio Aldo Pokrajac)

Povijesna matrica

Projekt je pripreman punih osam godina. Najprije je 2016. raspisan javni natječaj na kojem je kao najbolje odabrano rješenje poznatog hrvatskog arhitekta Nenada Fabijanića. Nakon toga se ugovarao idejni projekt, ishodovale suglasnosti te potom izrađivao glavni projekat. Građevinska dozvola je dobivena 2021. godine, te su nakon toga izrađeni izvedbeni troškovnik i projekt te priprema dokumentacije za natječaj.

Riječ je o zahtjevnom i vrlo osjetljivom zahvatu s obzirom na njegovu lokaciju koja povezuje starogradsku jezgru s užim centrom grada. Dosada trg je uglavnom bio u dotrajalom asfaltu koji je postavljen prije 30 godina kada je položen kanalizacijski kolektor. Originalno kameno opločenje ostalo je samo na nekim mjestima uz rubove zgrada.

Novim će se opločenjem i popratnim sadržajima urbane, socijalne, društvene potrebe građana i turista uskladiti s povijesnom urbanističko-arhitektonskom strukturom trga i krajolikom, naglasili su iz gradske uprave prilikom početka radova.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter