trg maršala tita

Ipak će se probiti rok: Glavni rovinjski trg ipak neće biti dovršen do 29. lipnja

| Autor: Doria Mohorović
(Snimila Leona Teodorović)

(Snimila Leona Teodorović)


Rovinjski glavni gradski trg - Trg Tita Maršala, već nekoliko mjeseci veliko je gradilište. Srce grada i pješačke zone, koja se proteže od tržnice do rive, a na kojem se posjetitelji grada obično zaustavljaju u razgledu znamenitosti, ili, pak, na šalicu kave u nekom od tamošnjih kafića, već neko vrijeme zauzimaju bageri, radnici i niz građevinskog materijala. Zona građenja okružena je ogradom i visokim panelima te znakom o građenju, a duž rive postavljeni su kameni blokovi.

(Snimila Leona Teodorović)(Snimila Leona Teodorović)

Lagano kašnjenje

Uz pomoć drvenih daski omogućen je pristup prema trgovini koja se nalazi na rubu trga, kraj tornja. Upravo je tijekom našeg obilaska gradilišta jedan prolaznik pažljivo prelazio preko improviziranog mosta, dok su turisti znatiželjno gledali što se ovdje gradi.
Rekonstrukcija trga u centru ovog turističkog dragulja jedan je od najvećih infrastrukturnih zahvata u Rovinju.

Nova će vizura, s popločenjem kanfanarskog kamena, uskoro krasiti centralni trg, a kako se može vidjeti prema simulacijama novog izgleda projekta, izvrsno će se to uskladiti uz tamošnje venecijanske palače i zgrade. Pohabani asfalt koji je ondje postavljen sredinom 90-ih već je raskopan i otišao je u povijest.

Radovi na trgu, pred ulazom u starogradsku povijesnu jezgru, započeli su početkom listopada prošle godine, a kako saznajemo iz rovinjske gradske uprave, trenutno je dovršeno oko 40 posto popločenja.

(Snimila Leona Teodorović)(Snimila Leona Teodorović)

Ističu i da će radovi lagano kasniti u odnosu na predviđeni završetak 29. lipnja, no da će pojedini dijelovi trga biti pušteni u funkciju po fazama. Predviđa se da bi to trebalo biti gotovo kroz dvadesetak dana. Dakle, prije špice sezone kada će grad vrvjeti turistima.

- U tijeku je dovršetak spajanja infrastrukture, uz postepeno čišćenje gradilišta i pripremu betonske stabilizacije za betoniranje i postavljanje kamenog popločenja - ističu iz Odsjeka za informiranje Grada Rovinja, dodajući da se postavlja kamen kirmenjak poduzeća Kamen Pazin.

Iz rovinjske gradske uprave podsjećaju da ova faza projekta obuhvaća potez od Trga na Mostu do Malog mola te je uključivala sanaciju, rekonstrukciju, zamjenu postojeće završne hodne površine podijeljene na rekonstrukciju i sanaciju uz djelomičnu dogradnju postojećih kamenom popločanih pločnika i rubnjaka prema zatečenom povijesnom uzorku.

Rekonstrukcija je, kako navode, uključivala i zamjenu postojećih asfaltnih, betonskih i kamenom popločanih površina novim kamenim popločenjem. Dodaju da će se provesti i kompletna rekonstrukcija i dogradnja podzemne infrastrukture.

(Foto Grad Rovinj)Simulacija budućeg trga (Foto Grad Rovinj)

Prilagodba

Radi se o površini od 13.530 četvornih metara, a visina investicije iznosi sveukupno tri milijuna eura za prvu i dio treće faze izvođenja radova. Trg će, kako je najavljeno, dobiti i novu urbanu opremu. Osim glavnog rovinjskog trga, uredit će se i oni okolni.

Projekt je pripreman punih osam godina, a kako navodi rovinjski gradonačelnik Marko Paliaga, riječ je o zahtjevnom i vrlo osjetljivom zahvatu s obzirom na njegovu lokaciju koja povezuje starogradsku jezgru s užim centrom grada.
- Upravo je obnova i postavljanje novih infrastrukturnih mreža jedan od najzahtjevnijih dijelova zahvata - rekao je nedavno za naš list Paliaga.

Rovinjski gradonačelnik istaknuo je i da radovi očekivano utječu na protočnost prometa i da na iskazanom razumijevanju zahvaljuje svim građanima i gospodarstvenicima koji su se prilagodili situaciji.

Iako možda ometa njihove svakodnevne radnje ili, pak, poslovanje, građani i ugostitelji su strpljivi i uglavnom iskazuju zadovoljstvo s rekonstrukcijom trga, prema onom što su nam govorili prilikom našeg posjeta. Malo muke i strpljenja, pa i gubitak u poslovanju, vrijedan je novog i ljepšeg trga na kojem će kasnije biti veće zadovoljstvo raditi, sjediti i šetati, mišljenja su neki od ugostitelja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini